Vijesti
23. 3. 2021.

Odluka Ustavnog suda nije neočekivana - Zakon je jasan!

Andrej Plenković komentirao je odluku Ustavnog suda da predsjednik RH Zoran Milanović može za predsjednika Vrhovnog suda predložiti samo one kandidate koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća. „Jedino logično što je sud mogao zaključiti. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti na javni poziv. U odluci nema ništa neočekivanog. Sve je ovo bilo nepotrebno i isfabricirano, do te 'teme' nije ni trebalo doći. Protuzakonita procedura nikako nije mogla rezultirati nečim konkretnim - niti će ikad rezultirati!“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na odluku Ustavnog suda te podsjetio da je Zakon donesen prije tri godine s ciljem da proces izbora predsjednika Vrhovnog suda bude transparentniji:

- Svi su znali za javni poziv. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti. Ustavni je sud odlučio ono jedino logično što je mogao odlučiti. Nema tu ništa neočekivanog. Cijela je ova „priča“ bila nepotrebna, isfabricirana. Do te „teme“ nije ni trebalo doći.

Sve jasno od prvog trenutka

Ustavni sud, ponovimo, naveo je da je predsjednik Republike ovlašten predložiti za predsjednika Vrhovnog suda samo onog kandidata koji se javio na javni poziv DSV-a.

Na pitanje novinara što sada očekuje od Zorana Milanovića, Andrej Plenković je odgovorio:

- To pitajte njega. Ne možete krenuti u protuzakonitu proceduru i pokušavati u javnosti stvoriti dojam da je svejedno je li to „ovako ili onako“. Nije. Od prvog trenutka nije. Zakon je jasan, jasna je i propisana procedura. Jasno je to svakome tko se imalo razumije u pravo.

Protuzakonito je - protuzakonito

Protuzakonita procedura nikako nije mogla rezultirati nečim konkretnim, niti će ikad rezultirati! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Milanović krši zakone, a Jandroković je samo zatražio da sve bude u skladu s njima. I to je dobra praksa!

USTAVNI SUD: Milanović je kršio zakon!

Milanović je uporno za predsjednicu Vrhovnog suda predlagao osobu koja se nije javila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, a pritom se čak i „pozivao“ na Ustav RH.

No Ustavni sud, jedina institucija koja je mjerodavna tumačiti Ustav, bio je jasan: predsjednik RH za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv. Odluka je donesena s devet glasova ZA i četiri protiv.

Surogati & trbuhozborci

Premda je svakodnevno drobio da je Zakon o sudovima „protuustavan“, zanimljivo je da zahtjev za ocjenom njegove ustavnosti nije podnio sami Milanović, već su to umjesto njega učinili aktivist Dario Juričan, a potom i odvjetnice Sandra Marković i Jadranka Sloković.

JANDROKOVIĆ DEFINITIVNO U PRAVU!

Podsjetimo i da je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prošlog tjedna odbio uvrstiti Milanovićev prijedlog o kandidaturi Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda u saborsku proceduru jer je - protuzakonit. Da je bio u pravu, definitivno je potvrđeno odlukom Ustavnog suda.

Ali, ne brinite, Milanovićev diletantski „odvjetnik“ Peđa Grbin nastavit će sramotiti samog sebe. To je jače od njega!

Jandroković u pravu - Grbin se ponovno osramotio!

A A A