Vijesti
24. 3. 2021.

Plenković, Jandroković & Beroš cijepili se AstraZenecom. Snažna poruka povjerenja u medicinu & znanost!

(VIDEO) Andrej Plenković: Sva odobrena cjepiva su sigurna i učinkovita, a cijepljenje je najbolji način da se što prije vratimo normalnom životu. Vili Beroš: Svaki procijepljeni pojedinac veliki je doprinos zajedničkoj zaštiti te korak bliže prema „starom normalnom“ i uspješnoj turističkoj sezoni. Predano radimo na tome da se što više hrvatskih građana cijepi protiv Covida kako bismo mogli nastaviti raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, predsjednik Hrvatskog sabora i ministar zdravstva pridružili su se - iako su preboljeli Covid - europskim dužnosnicima koji su javnim cijepljenjem AstraZenecom željeli isključiti sumnje u kvalitetu toga cjepiva.

- Vjerujem da smo ovom porukom iz Banskih dvora potaknuli mnoge sugrađane da nas prate na tom putu, da zajedno suzbijemo ovu epidemiju i vratimo se normalnom životu - naglasio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš u izjavi nakon cijepljenja.

„Safe Stay in Croatia“, ohrabrujući broj rezervacija za Uskrs, produljenje sezone, cijepljenje turističkih djelatnika & pomoć poduzetnicima u turizmu!

Dodao je da su još mnogi izazovi pred nama te da je bitno staloženo i odgovorno promišljati o svim mogućim rizicima, poput novih sojeva virusa:

- U bočici cjepiva AstraZenece ostalo je još sedam doza cjepiva, koje vrijede još dva dana. Bit će vraćene u Hrvatski zavod za javno zdravstvo i upotrijebljene prema prioritetima.

I radi očuvanja zdravlja i radi uspjeha nadolazeće turističke sezone potrebni su povećani oprez i osobna odgovornost!

Pravedna, solidarna raspodjela

Beroš je naglasio da trenutačno nema naznaka da će naručeno cjepivo u Hrvatsku i dalje kasniti:

- Ovih bi dana trebalo doći još cjepiva. Idućeg tjedna više od 90.000 doza. Pravednija raspodjela cjepiva još uvijek je jedna od glavnih tema u Europskoj uniji. Hrvatska i dalje inzistira na korektivnom mehanizmu kako bi se doze raspodijelile solidarno.

Dogovor šestorice europskih premijera o stvaranju korektivnog mehanizma distribucije cjepiva

Stabilizacija opskrbe cjepivom

Najavio je da će se opskrba cjepivom stabilizirati, a po nekim predviđanjima uskoro bi u Europi trebalo biti više od 10 odobrenih cjepiva, što će smanjiti i potražnju i cijenu.

Upitan za rusko cjepivo Sputnjik V, istaknuo je da Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) jedina ima ingerenciju evaluirati sve što je važno kako bi se utvrdilo je li neki lijek siguran i učinkovit:

- HALMED na tome radi, tu političkog pritiska nema i ne smije biti.

A A A