Vijesti
24. 3. 2021.

Profesorica Đurđević sama se diskvalificirala - Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može postati predsjednica Vrhovnog suda!

(VIDEO) Andrej Plenković: Ima još dovoljno vremena za izbor, ali na zakonit način. Nećemo podržati gđu Zlatu Đurđević ako se i prijavi na idući poziv jer je pristala biti „nekandidat“ u protuzakonitoj proceduri za najvišu dužnost suda koji bi trebao čuvati pravni poredak. Tu nema dileme. Žao mi je što je dopustila da je Milanović provuče kroz blato iz nekih svojih interesa. On nastupa kao lider ljevice, a ne kao predsjednik građana RH. Ali, možda to radi jer mu je žao što je čelnik SDP-a slab, što je rejting SDP-a nikakav.

SDP-ovci i nisu u stanju biti ništa drugo nego Milanovićevi kuriri, sveli su se na izvođače tehničkih radova koje im on nalaže! - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a. No krenimo od početka konferencije za medije u Banskim dvorima.

HDZ je neće podržati - nema dileme!

Profesorica Zlata Đurđević, koju predlaže predsjednik RH Zoran Milanović, pristala je biti dio protuzakonite procedure te ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo! - poručio je „u glavu“ Andrej Plenković:

- Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda, pravosudnog tijela koje bi trebalo štititi pravni poredak, Ustav, međunarodne ugovore, sve zakone. Gđa Đurđević je pustila da je Milanović provuče kroz blato i tako je samu sebe diskvalificirala. HDZ je neće podržati. Tu nema dileme.

Nije bila prvi izbor

Odbacio je tezu da je sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa „kandidat HDZ-a“ te naveo da je njegov dojam da Đurđević nije bila prvi izbor Milanovića, ali je jedina pristala biti „nekandidatkinja“ u, ponavljam, protuzakonitoj proceduri:

- Nije na meni da govorim tko su bili ti ostali favoriti predsjednika RH. Ima još dovoljno vremena za izbor, pa i konsenzusom, predsjednice ili predsjednika Vrhovnog suda, ali na zakonit način. Nećemo podržati gđu Đurđević ako se i prijavi na idući javni poziv. Milanović joj je učinio medvjeđu uslugu, meni je nje žao.

Milanović nastupa kao lider ljevice …

Što se tiče neovisnosti pravosuđa, predsjednik Plenković je naglasio da izvršna vlast, odnosno Vlada, nema ovlasti nad radnjama koje poduzima DORH ili nad sudskim postupcima:

- Čujem da je i predsjednik RH išao s tezom da „HDZ ima šapu na pravosuđu“, da „rade na naš mig“, da se nigdje „ne mogu okrenuti bez HDZ-a“. Ta je teza lažna, netočna, kriva. To je politički spin u kojem sad Milanović nastupa kao lider ljevice, a ne kao predsjednik RH. Nije njegova zadaća glumiti kvazilidera oporbe.

… jer mu je žao Peđe Grbina & SDP-a

No Milanović to možda radi - dodao je - jer mu je žao što je predsjednik SDP-a slab, što je rejting SDP-a nikakav:

- Oni i nisu u stanju biti ništa drugo nego kuriri, sveli su se na puke izvođače tehničkih radova koje im nalaže Milanović. Cijelu „inicijativu“ vidim kao njegov pokušaj da rasklima parlamentarnu većinu, a ne kao želju da se „provede reforma pravosuđa“. Jedna osoba na čelu Vrhovnog suda ne može predstavljati „reformu“.

Milanovićev „odvjetnik“ Peđa Grbin ponovno pao na ispitu iz prava!

„Nosi pismo na vrh glave“

Komentirajući pismo kojim je Milanović danas pozvao Hrvatski sabor da „ispuni svoju ustavnu obvezu i očituje se o prijedlogu da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević“, Plenković je napomenuo da su se o tome zastupnici već očitovali u petak:

- Predsjednik RH ne poštuje ni odluku Ustavnog suda.

Jandroković u pravu - Grbin se ponovno osramotio!

Odluka Ustavnog suda nije neočekivana - Zakon je jasan!

MALENICA: Neću se spuštati na Milanovićevu razinu

Milanović je ranije danas za Ivana Malenicu ustvrdio da je došao u Ured PRH "njuškati" koga misli predložiti za Vrhovni sud. Naš ministar pravosuđa hladno mu je uzvratio:

- Ne bih se spuštao na Milanovićevu razinu. Svi mi koji ustrajemo na poštivanju zakona, zakonske procedure i Ustava očito smo njegovi neprijatelji. U više sam navrata i sam rekao da sam razgovarao s predstojnikom Ureda PRH Orsatom Miljenićem o pitanjima koja se dodiruju i Ureda i Ministarstva. Ništa nisam tamo dolazio „njuškati“, to su bili ozbiljni razgovori. Nismo razgovarali ni o jednom kandidatu za Vrhovni sud.

A A A