Vijesti
25. 3. 2021.

Drago mi je da se Milanović vratio u zakonski okvir, da je shvatio da je pogriješio - Njegov je igrokaz bio nepotreban i štetan!

Branko Bačić: Drago mi je da se predsjednik RH Već smo se izjasnili da nećemo podržati profesoricu Zlatu Đurđević ako se i prijavi na novi javni poziv. Sudjelovanjem u neustavnom i nezakonitom postupku dopustila je da joj naruše profesionalni i stručni integritet. Mogla je pričekati odluku Ustavnog suda, a ne „kandidaturom“ slijediti Milanovića i netočno poručivati da Zakon o sudovima nije u skladu s Ustavom RH.

Predsjednik Kluba zastupnika (i potpredsjednik) HDZ-a na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru istaknuo je da mu je drago što je predsjednik RH shvatio da je pogriješio te zatražio novi javni poziv DSV-a za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Još jednom je ponovio da HDZ neće podržati Zlatu Đurđević:

- Drago mi je da se predsjednik Republike vratio u ustavni okvir, poštujući Ustav i Zakon o sudovima. Ovaj igrokaz je bio nepotreban i nanio je štetu svima koji su postupali neustavno i nezakonito. HDZ nije imao svog kandidata na javnom pozivu koji će sada biti poništen, niti ima svog kandidata na ponovljenom pozivu koji će uskoro objaviti DSV.

Odluka Ustavnog suda nije neočekivana - Zakon je jasan!

Želimo izabrati najboljeg kandidata

Istaknuo je želju da se kandidiraju oni koji se doista osjećaju pozvanima za taj posao:

- Nakon javnog poziva, vrednujući njihove životopise, dosadašnji rad, viziju i program rada Vrhovnog suda, spremni smo se dogovoriti o najboljem kandidatu s predsjednikom RH.

HDZ želi ohrabriti sve kandidate koji imaju uvjete, program i viziju da se jave:

- Kada utvrdimo tko je najbolji, onda ćemo sjesti s predsjednikom Republike, čuti i njegov stav i, nadam se, između više kandidata izabrati onog koji može doista pridonijeti poboljšanju stanja u sudbenoj vlasti.

Đurđević nije poštivala pravni poredak

Dodao je da profesorica Zlata Đurđević nije poštivala pravni poredak Republike Hrvatske, prema kojem je Ustavni sud jedini pozvan ocijeniti je li neki zakon u skladu s Ustavom ili nije.

I to ju je diskreditiralo. Više ne može postati predsjednica Vrhovnog suda - zaključio je Bačić - ako se i prijavi na novi javni poziv:

- Sudjelovanjem u neustavnom i nezakonitom postupku dopustila je da joj naruše profesionalni i stručni integritet. Mogla je pričekati odluku Ustavnog suda, a ne „kandidaturom“ slijediti Milanovića i netočno poručivati da Zakon o sudovima nije u skladu s Ustavom RH.

Profesorica Đurđević sama se diskvalificirala - Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može postati predsjednica Vrhovnog suda!

A A A