Vijesti
26. 3. 2021.

Hrvatska bi manjak doza AstraZenece trebala nadomjestiti Pfizerovim cjepivom

(VIDEO) Andrej Plenković: Europsko vijeće je zaključilo da se u najkraćem mogućem roku i u duhu EU solidarnosti dogovori pravedni omjer distribucije 10 milijuna doza Pfizera. To je i bio zahtjev Hrvatske: cilj je da države članice s manjkom cjepiva, a one obuhvaćaju oko 40 milijuna EU građana, dobiju dodatne doze kako bi uhvatile korak u procjepljivanju. Ostale države, koje skupa imaju 405 milijuna stanovnika, to neće niti osjetiti.

Što se tiče povjerenja u AstraZenecu, i svjetska i europska i nacionalna struka kažu da je to cjepivo sigurno i učinkovito. Stoga će RH s njim nastaviti cijepljenje. Vjerujemo znanosti i struci - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji za medije u Banskim dvorima, održanoj na temu virtualnog summita Europskog vijeća, kojem se pridružio i američki predsjednik Joe Biden.

Vjerujem da će se Hrvatskoj kompenzirati manjak

Europska unija naručila je 120, a isporučeno joj je samo 30 milijuna doza AstraZenece. Sukladno tome i Hrvatska je umjesto 100 posto obećanih doza tog proizvođača dobila samo 17 posto. Nitko kada su se naručivala cjepiva nije mogao predvidjeti taj zastoj - kazao je Andrej Plenković:

- Stoga su stalni predstavnici pri Europskoj uniji zaduženi da dogovore pravednu distribuciju 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva u najkraćem roku, u duhu solidarnosti. Vjerujem da će se time Hrvatskoj kompenzirati manjak. Pritom, naravno, EU treba i dalje inzistirati da od AstraZenece dobije sve ugovorene doze.

Dogovor šestorice europskih premijera o stvaranju korektivnog mehanizma distribucije cjepiva

Ako pametno podijelimo tih 10 milijuna doza Pfizera, riješit ćemo problem u zastoju - podcrtao je:

- Onaj tko nema problem nije niti mogao razumjeti u čemu je kvaka. Mislim da sam uspio razjasniti stvar kolegama premijerima. Cilj je da države članice s manjkom cjepiva, a one obuhvaćaju oko 40 milijuna EU građana, dobiju dodatne doze kako bi uhvatile korak u procjepljivanju. Ostale države, koje skupa imaju 405 milijuna stanovnika, to neće niti osjetiti. I to je cijela bit.

Moramo vjerovati znanosti i struci

Što se tiče sigurnosti AstraZenece, kazao je da u Hrvatskoj, za razliku od gotovo 20-ak zemalja koje su vrlo panično reagirale na vijesti o nuspojavama tog cjepiva, nije bilo nikakve panike:

- Slušali smo struku, Europsku agenciju za lijekove i Svjetsku zdravstvenu organizaciju koje su skupa isticale da su koristi od tog cjepiva daleko veće od rizika. Moramo vjerovati znanosti i medicini i struci. Cilj nam je do kraja lipnja cijepiti nešto više od 50 posto hrvatskih građana.

Plenković, Jandroković & Beroš cijepili se AstraZenecom. Snažna poruka povjerenja u medicinu & znanost!

Građani koji odbijaju cijepljenje AstraZenecom čine to zbog stvorene medijske slike, a ne zbog konkretnih slučajeva nuspojava:

- Ako se dođe do nekih drukčijih saznanja, naravno da bismo poslušali struku. Ali ako i naša medicina i EMA i WHO kažu da je cjepivo sigurno, ne vidim zašto bi Vlada RH slijedila primjer pojedinih drugih država koje su možda imale neke svoje motive za obustavu cijepljenja AstraZenecom.

Moguće i tužbe radi naknade štete

Upitan je li ijedna zemlja članica EU-a naplatila penale od farmaceutskih kompanija zbog kašnjenja u isporuci, odgovorio je da u to ne vjeruje s obzirom da nijedna članica nije sama sklapala ugovore, nego je ugovore u ime Unije sklopila Europska komisija, pa će tako, ako do toga dođe, ona sama poduzimati pravne akcije:

- Naš je stav da moramo dobiti doze koje smo tražili. Ako postane očito da ih se neće dobiti, onda će treba zatražiti naknadu štete.

Sputnjik V? Proces provjere traje u Europskoj agenciji za lijekove, i rusko ćemo cjepivo koristiti ako ispuni sve uvjete - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A