Vijesti
27. 3. 2021.

Postupio sam ispravno kad sam vratio Milanovićev prijedlog - Ni dandanas ne shvaćam zašto je Zlatu Đurđević nametao na nezakonit način!

Gordan Jandroković: Zahtjevom da Državno sudbeno vijeće raspiše novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda Milanović je priznao svoju pogrešku. Njegovo je ponašanje zagonetno, kao da je htio diskreditirati svoju „kandidatkinju“. Svjesno je kršio zakone, bio agresivan, nepristojan. A ona je dragovoljno igrala tu igru, što ju je definitivno diskvalificiralo. Osobno, ne bih je podržao iz još jednog razloga: protivila se izručenju optuženih za ubojstva hrvatskih političkih emigranata.

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je na konferenciji za medije na Trgu svetog Marka da je ispravno postupio kada je predsjedniku Republike vratio na doradu prijedlog o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda:

- Milanović je na kraju ipak od DSV-a zatražio da raspiše novi javni poziv za izbor predsjednika/-ce Vrhovnog suda. Tim je činom priznao svoju pogrešku, ali i potvrdio da sam bio u pravu. Potrošilo se nekoliko tjedana bez ikakve potrebe i razloga. U tim trenucima, iz meni nepoznatih razloga, predsjednik je pokušao na nezakonit način, čak i nasilan u pravnom smislu riječi, nametnuti svoju „kandidatkinju“ i prisiliti Sabor da o tome raspravlja i glasuje.

Milanovićevo zagonetno ponašanje

Dodao je da se o tom slučaju oglasila i Opća sjednica Vrhovnog suda kazavši da Đurđević, koja nije prošla potrebnu proceduru, ne može biti kandidatkinja.

- Drago mi je što su tu moju odluku potvrdili saborski Odbor za Ustav i parlamentarna većina, a o načinu na koji je Milanović pokušao djelovati na neizravan se način očitovao i Ustavni sud. Moje je mišljenje da je kandidaturi Zlate Đurđević najviše naštetio predsjednik Milanović, njegovo je ponašanje zagonetno, kao da ju je htio diskreditirati, ali to pitajte njega.

Jandroković u pravu - Grbin se ponovno osramotio!

Đurđević - No pasaran!

Ponovio je da se predsjednik države nije držao Ustava i zakona, da je svjesno kršio zakone:

- Bio je i agresivan, nažalost i nepristojan. Milanović je time narušio i povjerenje u institucije. Ne sporim pravo gđi Đurđević da se javi na novi javni poziv, no njenu kandidaturu HDZ neće podržati jer je bila dio te nezakonite i, u pravnom smislu, nasilne igre predsjednika države. Onaj tko bi sutra trebao braniti Ustav i zakone u ovoj je igri stao na stranu onog tko je te zakone kršio. I tu njena neovisnost i nepristranost dolazi u pitanje. Đurđević se nekoliko dana nije oglasila dok je predsjednik njeno ime provlačio kroz blato. Dakle, ona je jasno, svjesno i dragovoljno sudjelovala u toj igri i to je diskvalificira.

Profesorica Đurđević sama se diskvalificirala - Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može postati predsjednica Vrhovnog suda!

Naveo je i da ima problem s njenim stavom oko izručenja osoba koje su bile povezane s ubojstvima političkih emigranata:

- To je jedan od razloga zašto je osobno ne bih podržao. 

Milanović je glasovao za većinu ustavnih sudaca

Osvrnuo se i na predsjednikove izjave o sucima Ustavnog suda:

- Od njih 13, njih 10 je birano 2016. i svi su dobili glas tadašnjeg zastupnika Zorana Milanovića. Ova cijela igra koju je predsjednik organizirao bila je sraz između onih koji poštuju zakon i onih koji ga krše, zato tu nije bio moguć nikakav kompromis. Drago mi je što su se nadležne institucije suprotstavile predsjednikovoj samovolji. Sve su stale u zaštitu ustavnosti i zakonitosti, to je pokazatelj da Hrvatska djeluje kao pravna i demokratska država.

Osvrnuo se i na novinarsku tvrdnju da Reformisti, koalicijski partneri u parlamentarnoj većini, najavljuju da će podržati Đurđević na novom pozivu:

- G. Čačić je vrlo jasno rekao da to neće utjecati na stabilnost većine, tako da to neće biti apsolutno nikakav problem. A glede Đurđević, pitajte i ostale klubove zastupnika, ne samo one većine, pa ćete vidjeti kakav je odnos snaga.

Adresirajmo odgovornost - nisu „svi“ krivi za cirkus

Oštro je odbacio tezu da su za na nastali „cirkus“ svi krivi:

- Nisu ovaj cirkus izazvali oni koji su poštovali Ustav, zakon i Poslovnik. Adresirajmo odgovornost, adresirajmo krivicu.

Predsjednik Sabora odbacio je i tezu da se javni poziv za kandidiranje raspisuje „radi forme“:

- Javni poziv je dio zakona, nije kulisa, nego način da se dođe do više kandidata. A predsjednikov stav „ovo je moja kandidatkinja, mene ne zanima javni poziv“ pritisak je na sve ostale koji bi se željeli javiti. To ih obeshrabruje da se jave, to nije demokratski.

Sam htio, sam izgubio

Pitajte Milanovića zašto je kršio zakon, zašto je htio na silu, političkim mišićima pokazati da može, a ne može. Izgubio je i sad se vraća u zakonsku proceduru. Da je to napravio u startu, ove „krize“ ne bi ni bilo - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Drago mi je da se Milanović vratio u zakonski okvir, da je shvatio da je pogriješio - Njegov je igrokaz bio nepotreban i štetan!

A A A