Vijesti
27. 3. 2021.

Ne znam što je ljevici? Zašto toliko strahuje & izmišlja odgodu lokalnih izbora? Vlada će ih raspisati 15. travnja - u zakonskom roku!

Andrej Plenković: Je li SDP još u posttraumatskom stresu zbog onih „68 saborskih mandata“ koje mu je „predvidio“ Hajdaš Dončić? U zakonu lijepo piše da se lokalni izbori održavaju svake 4. godine 3. nedjelje u svibnju. Nikome nije palo na pamet to mijenjati, niti ima potrebe. * Đurđević je napravila neoprostivi faux pas - upustila se u protuzakonitu kandidaturu. Tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, taj mora poštivati zakon. * Smiješne su teze o "drugostupanjskom procesu" i „šapi HDZ-a na pravosuđu“. Da smo tako utjecajni, pa valjda ne bi bilo tih presuda u prvom stupnju! * Grbin je poručio "Što je mene briga za zakon!". Zamislite da je to izrekao HDZ-ov predsjednik. Pa izbila bi revolucija!

Na konferenciji za medije na temu sastanka Europskog vijeća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarao je na pitanja novinara i o, kako se to kaže, aktualnoj političkoj situaciji.

Hrvatska bi manjak doza AstraZenece trebala nadomjestiti Pfizerovim cjepivom

Tako se osvrnuo i na zahtjev SDP-a da se raspišu lokalni izbori, ali da se drukčije regulira prikupljanje potpisa za kandidature i da se produže dani glasovanja:

- Ne znam što je njima, zašto toliko strahuju. Jesu li još u posttraumatskom sindromu od onih „68 mandata“ koliko ih je Hajdaš Dončić predviđao za Restart na parlamentarnim izborima? Prvo su, ničim izazvani, pustili u eter izmišljenu tezu da ćemo mi „odgoditi izbore“, a sada se prave nevješti, kao da to nikada nisu izrekli. Do dana današnjeg nijednom rečenicom ili argumentom ta preplašena ljevica nije kazala odakle im ta „teza“. Očito se radi o lijevom medijskom i političkom pritisku.

Zazivanje odgode izbora govori o strahu & rasulu u redovima oporbe. Vidimo se 16. svibnja!

Izbori u zakonskom roku

Sada kada bježe od te vlastite izmišljene teze - dodao je - dolazi druga, o tome da oni odluče kad će Vlada raspisati izbore:

- Izbore ćemo raspisati na sjednici Vlade 15. travnja, kako smo planirali i kako se i inače radi, jer su lokalni izbori regulirani zakonom. U njemu lijepo piše da su oni svake četvrte godine treće nedjelje u svibnju. Niti je ikome palo na pamet da to mijenja, niti ima potrebe da to mijenjamo, niti će se išta dogoditi što bi ih onemogućilo u predizbornoj aktivnosti ako se izbori raspišu u zakonskom roku.

HDZ u premoćnoj, suverenoj prednosti. Vodimo ispred posrnulog SDP-a za golemih 13.1%!

Jedna izmišljena tema, druga izmišljena tema, treća izmišljena tema. Na izmišljene teme fino, smireno, pristojno poručujemo: izbori će biti 16. svibnja, a drugi krug 30. svibnja, onako kako je predviđeno zakonom. Neće se mijenjati ništa - zaključio je Andrej Plenković tu „priču“.

Oporba se još nije oporavila od lanjskog poraza - HDZ i na lokalne izbore izlazi pun samopouzdanja, s najboljim kandidatima & programima!

Đurđević je napravila neoprostivi faux pas

Na upit novinara opet se osvrnuo na izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnoga suda. Ponovio je da doista ne zna što je priječilo profesoricu kazneno-procesnog prava Zlatu Đurđević, koja se prije samo nekoliko mjeseci javila na poziv za predstavnika Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, da se prijavi na javni poziv:

- Ne može nešto što ide krivo, a to je bilo razvidno svakome tko je racionalan, završiti dobro. Đurđević se upustila u protuzakonitu kandidaturu, što je potvrdio i Ustavni sud, i time napravila golemu grešku. Prihvatila je biti „ne-kandidat“. Sorry, ne ide to tako. To nije neka banalna pogreška, poput krivog parkiranja. Ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, taj mora poštivati zakone. Za HDZ je ta priča završena.

Profesorica Đurđević sama se diskvalificirala - Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može postati predsjednica Vrhovnog suda!

To je faux pas koji se ne može oprostiti. Profesorica Đurđević neće biti, bit će netko drugi i gotovo. Doći ćemo do rješenja, dosta ljudi u Hrvatskoj može obavljati tu dužnost - podcrtao je.

Smiješne teze o drugostupanjskom procesu

Naglasio je da HDZ nema svog kandidata za mjesto čelnog čovjeka Vrhovnoga suda te da zato i postoji javni poziv kako bi se svi oni koji imaju uvjete mogli javiti:

- Nema unaprijed serviranog rješenja i nema dvije suprotstavljene strane koje su u nekim rovovima i svaka želi nekoga "svog". Cijeli je ovaj prijepor bio bespotreban.

Poručio je da su smiješne teze da HDZ na tom mjestu nekog želi zbog "drugostupanjskog procesa":

- Pa valjda bi HDZ, ako već ima „šapu na pravosuđu“, osigurao da prvostupanjske presude baš ne budu onakve kakve su bile. Ta teza o „šapi“ je pokušaj druge strane da politizira izbor čelnog čovjeka Vrhovnog suda. Da je HDZ tako utjecajan, pa ne bi bilo ovih presuda u prvom stupnju!

Šupljima pričama ne provodi se reforma pravosuđa

Šupljima je pritom ocijenio teze da će reformu pravosuđa s mjesta čelnog čovjeka Vrhovnog suda provesti "baš ta, jedna jedina osoba, nezamjenjiva, vrhunaravna, bolja od svih ostalih":

- Ta boza se može prodavati samo teškim naivcima i nekome tko nema pojma ni o pravosuđu ni o politici. To je boza, to nije istina. To ne stoji. Nikakvu veliku reformu ne može provesti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, tko god to bio. To su floskule, šuplje priče.

Postupio sam ispravno kad sam vratio Milanovićev prijedlog - Ni dandanas ne shvaćam zašto je Zlatu Đurđević nametao na nezakonit način!

Reforma pravosuđa se provodi kroz zakone, organizaciju, digitalizaciju, obrazovanje, sredstva, učinkovitost, nepristranost, kvalitetu, a ne kroz pamfletiranje, politiziranje, boze i šuplje priče - naglasio je.

Kompromitirani kurir Grbin

Nedavno je - podsjetio je na kraju Plenković - predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio "Što je mene briga za zakon!":

- Zamislite da je to izrekao HDZ-ov predsjednik. Pa tu bi bila revolucija! A ovo je ništa, kao neka mala šala.

Dvostruki kriteriji nevladine scene: da su SDP-ovci proglašeni „neljudima“, to bi se prašilo na sve strane!

A A A