Vijesti
29. 3. 2021.

Milanovićevi ispadi? Političko divljaštvo ispod svih razina komunikacije!

(VIDEO) Andrej Plenković: Neprihvatljiva je njegova „metodologija“ - vrijeđa sve koji odbijaju kršiti zakon kod izbora predsjednika Vrhovnog suda. * Opoziv ne može proći jer je potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, a vidimo da ga je Most opet podržao, kao na izborima za predsjednika RH. Glume klerikalnu desnicu, a biraju lijevi SDP. * Milanoviću se nije dalo doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, ali osobno doziva zastupnike želeći ih pretvoriti u svoje žetončiće. * Zlata Đurđević pristala je biti „nekandidatkinja“ u protuzakonitoj proceduri. Stoga je ne možemo podržati. I to je to.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a ocijenio je da je predsjednik Republike Zoran Milanović iskoračio izvan svojih ustavnih ovlasti te je njegove istupe nazvao onim što i jesu - neprihvatljivim političkim divljaštvom.

Divljak, huškač, klevetnik

Naglasio je da nije normalna "ta salva uvreda koja ide prema svima":

- Društvo i mediji gotovo se već navikavaju kao da je to normalno. Ali nije normalno. Riječ je o političkom divljaštvu ispod svih razina komunikacije, o inaćenju na procedurama koje su definirane zakonom. Neprihvatljiva je njegova „metodologija“ - vrijeđa sve koji imaju drukčije stajalište, sve koji odbijaju kršiti zakon kod izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Postupio sam ispravno kad sam vratio Milanovićev prijedlog - Ni dandanas ne shvaćam zašto je Zlatu Đurđević nametao na nezakonit način!

Bila bi katastrofa da dio javnosti odobrava Milanovićeve salve uvreda koje su podloga za govor mržnje, a potom i za fizičke napade na one koje se tako vrijeđa - dodao je Andrej Plenković:

- Nadam se da malo ljudi to podržava, da je to samo talog društvenih mreža. Mislim prije svega na to što je predsjednik RH na besprizoran način napadao Milorada Pupovca. Smatram da bi se trebao ispričati i njemu osobno i cijeloj javnosti.

Glume klerikalnu desnicu, a biraju SDP

Na pitanje novinara, nije odbacio mogućnost pokretanja opoziva predsjednika RH, ali je istaknuo kako bi se za to u Hrvatskom saboru teško skupio dovoljan broj glasova:

- Ako ovako nastavi, može se razgovarati i o pokretanju opoziva. Ali to ionako ne može proći jer je potrebna dvotrećinska većina, a vidimo da je Milanovića opet podržao Most, kao na predsjedničkim izborima. Već su poručili da su protiv opoziva. Glume neku klerikalnu desnicu, a biraju SDP i podržavaju lijevog predsjednika.

HDZ u premoćnoj, suverenoj prednosti. Vodimo ispred posrnulog SDP-a za golemih 13.1%!

Grbin & Klisović - „borci za ljudska prava“

U kontekstu Milanovićevih FB objava o Pupovcu, Plenković se obratio i čelniku SDP-a Peđi Grbinu, SDP-ovu kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika Jošku Klisoviću te predstojniku Ureda PRH Orsatu Miljeniću, upitavši ih - zašto šutite?

- Odobravate li ovakve divljačke i vulgarne napade na zastupnika Pupovaca. Da vas čujem. 'Ajde, zucnite! Osudu zahtijeva i MIlanovićev odnos prema medijima. Ne samo predsjednik RH, nego i njegov glasnogovornik napada novinare. A čini mi se da napadnuti mediji nekako preplašeno, sramežljivo reagiraju.

Ne znam što je ljevici? Zašto toliko strahuje & izmišlja odgodu lokalnih izbora? Vlada će ih raspisati 15. travnja - u zakonskom roku!

Milanović doziva žetončiće

Referirao se i na to da Milanović osobno p(r)oziva zastupnike vezano uz izbor čelnog čovjeka Vrhovnog suda:

- Zanimljivo, nije mu se dalo doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, ali osobno doziva zastupnike iz toga istog sabora želeći ih pretvoriti u svoje žetončiće. To je nova dimenzija poimanja i operativnog djelovanja predsjednika RH. Njegova ustavna zadaća nije dozivati sabornike, nego prema zakonskoj proceduri predlagati kandidatkinju ili kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Iskorakom iz onog što su ustavne ovlasti predsjednika RH Plenković navodi i to to što je Milanović „expressis verbis artikulirao da je njegovo političko djelovanje protiv HDZ-a kao političke stranke“.

Politički pamflet pod krinkom „reforme“

Osvrnuo se i na Milanovićeve osobne kvalifikacije, tj. opisivanje njega kao „ružnog“, Pupovca kao „prljavog“, a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kao „zlog“, prema naslovu talijanskog filma:

- Brutti, sporchi e cattivi. Possiamo dire anche che qualcuno da schifo (Mogli bismo tako reći i da je netko odvratan). Neću se spuštati na tu razinu, ali ću ustati u obranu kolega, u obranu novinara i slobode medija te, u konačnici, u razotkrivanje lažne teze da između izbora čelne osobe Vrhovnog suda i reforme pravosuđa stoji znak jednakosti.

Nema znaka jednakosti - nastavio je predsjednik Plenković - dodavši da reformu pravosuđa rade Vlada i Sabor promjenom zakona, digitalizacijom pravosuđa, smanjivanjem broja sudskih predmeta…

- Milanović nastoji taj svoj politički pamflet prodati hrvatskoj javnosti pod krinkom „reforme“. Ali, ima nas dovoljno koji jako dobro vidimo, čujemo, razumijemo i znamo se u ovakvoj situaciji postaviti.

Đurđević - No pasaran!

Ponovio je stav HDZ-a da neće podržati imenovanje Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda jer je pristala biti „nekandidatkinja“ u proceduri koja i prema odluci Ustavnog suda nije bila u skladu sa zakonom, a samim time ni u skladu s Ustavom.

- Ovo što sada gledate događa se jedino, samo i isključivo zbog odgovornosti predsjednika Republike. Ne odgovornosti Vlade i/ili Sabora. I to javnost treba jasno razumjeti. Sve ovo drugo su salve mržnje, inaćenje i uvrede. To nije naš politički stil i nećemo na nj pristati - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Profesorica Đurđević sama se diskvalificirala - Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može postati predsjednica Vrhovnog suda!

A A A