Vijesti
29. 3. 2021.

Iz Petrinje & Gline: Provode se sve aktivnosti kako bi se ubrzao proces obnove na Banovini!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Andrej Plenković: Više od 2.000 kontejnera i mobilnih kućica na Banovini priključeno je na struju, a svi građani koji su ostali bez vlastitog krova nad glavom i dalje su oslobođeni plaćanja računa za električnu energiju i plinsko grijanje. I vožnja autocestom prema Sisku ostaje besplatna. Zahvalni smo svim službama i građanima na velikoj pomoći nakon potresa. Činimo sve da osiguramo što bržu i kvalitetniju obnovu na područjima koja su stradala u potresu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Petrinji na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Potom je obišao kontejnersko naselje „Mali dom“ u Glini.

U izjavi za medije, Andrej Plenković je kazao da su ga na radnom sastanku Stožera civilne zaštite potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević te ministar Darko Horvat izvijestili o svemu dosad učinjenom za područje Banovine, od toga kako napreduju aktivnosti vezane za sanaciju posljedica potresa, pripreme za obnovu, do pomoći stanovništvu ovog dijela Hrvatske.

Službe su agilne i aktivne

Dodao je da je, mimo privatnih donacija i inicijativa različitih udruga, država postavila više od 1.750 kontejnera ili mobilnih kućica na Banovini. A od toga je više od 2.000 priključeno na struju:

- Sve u Petrinji i Glini ujedno imaju i ostalu infrastrukturu, kao što je ima i ovo kontejnersko naselje „Mali dom“.

Pohvalio je aktivnosti Crvenog križa i svih drugih volontera koji pomažu ljudima u udaljenijim zaseocima kako bi se, među ostalim, sanirali bunari:

- Sva ministarstva i sve službe doista su agilni i aktivni, pomaže se i oko pripreme hrane i oko financijske pomoći i što bolje organizacije života moguće, a naravno da ministar graditeljstva Darko Horvat provodi aktivnosti kako bi se pripremio i ubrzao sami proces obnove.

Zadovoljni organiziranim smještajem

Plenković je kazao da je razgovarajući s ljudima iz Gline vidio da su zadovoljni organiziranim smještajem:

- Zadaća je svih institucija države da njihov boravak u privremenom smještaju ne bude predug.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na kraju je zahvalio potpredsjednicima Medvedu i Miloševiću, cijelom Stožeru civilne zaštite, čelnicima lokalne samouprave, kao i svim bitnim akterima koji su otpočetka davali veliki doprinos. Pritom je naveo civilnu zaštitu, Hrvatsku vojsku, policiju, vatrogasce, HGSS, inženjere - koji su, kako je rekao, napravili sjajan posao oko procjena šteta - Crveni križ, Caritas te sve ljude dobre volje koji su u prošla tri mjeseca pomagali našim sugrađanima na Banovini nakon razornih potresa.

A A A