Vijesti
30. 3. 2021.

Iz Osijeka: Od 18.7 milijardi kuna za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dosad je ugovoreno 17.5 milijardi!

(VIDEO) Andrej Plenković poručio je u Gradu na Dravi, gdje je otvorio Putničko pristanište za riječne kruzere, da će se Projekt SBS nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi EU-a. „U OBŽ-u će se tim putem financirati 3 kapitalna projekta: KBC Osijek, Regionalni distributivni centar za voće i povrće te OLT Osijek. U godinu dana koronakrize za plaće 45.000 radnika u ovoj županiji izdvojili smo 387 milijuna kuna iz državnog proračuna. Usmjereni smo na nastavak revitalizacije istoka Lijepe Naše uz pomoć EU fondova!“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjet Slavoniji započeo je u Osijeku, gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju Putničkog pristaništa „Osijek na Dravi“.

Razvoj kontinentalnog turizma

U svom govoru, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem toga „važnoga infrastrukturnog projekta koji oplemenjuje nautičku, ali i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka“.

Dodao je da će Putničko pristanište omogućiti još bolji, pristupačniji dolazak turističkih kruzera, po standardima koji postoje u drugim europskim zemljama i gradovima koji su domaćini riječkog turizma. Naglasio je da je riječ o projektu u vrijednost 14 milijuna kuna - koji je podržala Vlada, a realiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture:

- I to potvrđuje naše opredjeljenje kad smo još ljeta 2016. poručili da ćemo pomoći Slavoniji!

OBŽ među liderima u apsorpciji EU sredstava

Istaknuo je da je od 18.7 milijardi kuna za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 17.5 milijardi. Dodao je da realizacija projekata ide dobro, najviše u Osječko-baranjskoj, ali i u ostale četiri slavonske županije:

- Posebno mi je drago da smo i kroz reformu financiranja lokalne i područne samouprave povećali prihode županije, gradova i općina za 52 posto. OBŽ sada ima 276 milijuna kuna više nego što je imala prije tih zakonskih izmjena 2017. godine, čime je postala financijski moćnija za realizaciju svojih ključnih projekta.

Zahvaljujući 22 milijarde eura ojačat ćemo Projekt Slavonija!

Istaknuo je da se Osječko-baranjska županija doista dokazala u apsorpciji europskih fondova:

- U mandatu naše Vlade ugovorili ste 5.6 milijardi kuna različitih projekata. I tu ste bez ikakve dileme jedan od lidera u cijeloj Hrvatskoj.

Za plaće 45.000 radnika 387 milijuna kuna

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na krizu uzrokovanu pandemijom Covida-19, rekavši da su gospodarske posljedice prijetile rastom nezaposlenosti i u Slavoniji, koja - naglasio je - predstavlja dio Hrvatske u koji moramo dodatno ulagati u gospodarstvo, u nova radna mjesta i sprječavati negativne demografske trendove:

- I mi smo zato djelovali zaista promptno i isplatili 387 milijuna kuna za plaće 45.000 radnika. Vlada je bila čvrsto uz građane Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Spomenuo je realizaciju niza infrastrukturnih projekata poput koridora 5c. Ističe da je riječ o strateškom projektu čiji će dovršetak omogućiti bolju prometnu povezanost Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Snažimo hrvatsku poljoprivredu

Osvrnuo se i na projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centara za voće i povrće:

- Takvi centri i modeli skladištenja bitni su kako bi se proizvodi prodaju u pravom trenutku na najveću korist naših poljoprivrednika. Zato mi je drago da se on gradi ovdje, a gradit ćemo ih i u drugim dijelovima Hrvatske i time snažiti hrvatsku poljoprivredu.

Predsjednik Plenković potom je u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije sudjelovao na svečanom uručenju ugovora iz Programa ruralnog razvoja, kazavši da ti ugovori vrijedni 17 milijuna kuna predstavljaju potporu poljoprivrednicima u Slavoniji:

- Nastojimo i izravnim plaćanjima i kroz mjere ruralnog razvoja dati što više šansi hrvatskim poljoprivrednicima. Vlada je pokazala da je tu uz Slavoniju i uz naše sugrađane u Osječko-baranjskoj županiji.

OPORBENI JALNICI & DILETANTI

U izjavi za medije predsjednik Plenković osvrnuo se, na upit novinara, na navode oporbe da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem „PR projekt“:

- Za razliku od nekih koji su imali prigodu pomoći Slavoniji, a nisu pomogli, naša Vlada od izbora u listopadu 2016. snažno podupire ovaj kraj Lijepe Naše. Projekti to govore, brojevi to govore, ulaganja to govore - bilo da je riječ o poljoprivredi, regionalnom razvoju, infrastrukturi...

Najavio je da će se nova sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održati u Pleternici čim to dozvole epidemiološke prilike, a tamo će se prikazati koliko je toga do sada učinjeno i uloženo u pet slavonskih županija.

Zaključio je pritom da ti iz oporbe koji tvrde da se radi o „PR projektu“ najčešće ne dolaze na Savjet, iako su pozvani:

- Bit će lijepo kada za nekoliko godina Osijek dobije novi KBC. Pa će se onda moći reći: eto, malo je pomogla Europska unija, a možda je pripomogla i jedna Vlada, ona HDZ-ova. Ali, nije važno, jer KBC će ostati. Pa ako je to PR, ja sam - za.

Slavonija je stavljena u fokus, više nije zadnja rupa na svirali kao u SDP-ovu mandatu!

A A A