Vijesti
1. 4. 2021.

Protuepidemijske mjere trebale bi suzbiti širenje zaraze uoči turističke sezone - Ključ je u osobnoj odgovornosti svih nas!

(VIDEO) Andrej Plenković na 51. sjednici Vlade RH: Hrvatska je i dalje jedna od rijetkih zemalja bez policijskog sata i strogog zatvaranja. S obzirom na rast brojeva zaraženih i oboljelih kod nas, a i u susjednim državama, ponovno apeliramo na sve građane da se pridržavamo zdravstveno-zaštitnih mjera. To je važno i radi nadolazeće turističke sezone od koje svi u zemlji puno očekujemo. Mjere koje je objavio Stožer civilne zaštite RH trebale bi tijekom uskrsnih blagdana poboljšati našu epidemiološku sliku.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme u proteklom tjednu i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Bez policijskog sata i strogog zatvaranja

Upozorio je da u Hrvatskoj i susjednim zemljama rastu brojevi novozaraženih:

- Mjere koje je Nacionalni stožer jučer objavio trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze, posebno u kontekstu uskrsnih blagdana tijekom kojih se očekuje i više obiteljskih druženja. Najvažnije je da svi pokažemo visoki stupanj osobne odgovornosti i da svojim ponašanjem nastojimo spriječiti širenje epidemije.

Podsjetio je da smo jedna od rijetkih zemalja koja nije uvodila policijski sat ni strogo zatvaranje:

- Nastojimo život učiniti što normalnijim, kompenzirati gospodarske posljedice onima kojima su zbog zdravstveno-zaštitnih mjera poslovne aktivnosti limitirane. Stoga ponovno apeliram na odgovorno ponašanje spram i drugih i sebe.

Kompenzirati manjak AstraZenece

Govoreći o procjepljivanju, rekao je da globalno, pa tako i u nas, postoje poteškoće s distribucijom cjepiva AstraZenece:

- Manjak koji je nastao u distribuciji nastoji se kompenzirati narudžbama drugih cjepiva. O tome se vode razgovori.

Hrvatska bi manjak doza AstraZenece trebala nadomjestiti Pfizerovim cjepivom

Projekti ZA ravnomjerni regionalni razvoj

Od ostalih tema izdvojio je niz posjeta hrvatskim županijama ovog tjedna - Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj - u kojima se mnogobrojnim vrijednim projektima nastoji ostvariti ravnomjerni regionalni razvoj u praksi.

Iz Osijeka: Od 18.7 milijardi kuna za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dosad je ugovoreno 17.5 milijardi!

Napomenuo je da je razvidno da je Vlada ostvarila maksimalni stupanj sinergije s općinama, gradovima i županijama, od snaženja njihovog fiskalnog kapaciteta do provedbe projekata i kontinuiranog dijaloga:

- Vidi se da su jedinice lokalne i područne samouprave napredovale u godinama koje su iza nas, ali i da će još više napredovati, s obzirom na sve što slijedi, u godinama koje su ispred nas.

Da se nikad ne zaboravi!

Jučer je na Plitvicama obilježena 30. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića:

- Još smo jednom izrazili zahvalnost svim hrvatskim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su dali najviše za Hrvatsku - vlastite živote!

30. obljetnica akcije „Plitvice“ & pogibije heroja Josipa Jovića - prve žrtve velikosrpske agresije

MEDVED & HORVAT: Nastavak pomoći potresom pogođenim područjima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako bi lokalne zajednice, ako su u mogućnosti, putem domaćih ugostitelja mogle preuzeti pripremu hrane na nastradalim prostorima - kako bi se osnažilo domicilne ugostitelje i zapošljavanje radnika na tom području.

Napomenuo je također da RH i nadalje preuzima obvezu plaćanja tih obroka dokle god postoji potreba.

Povećanje iznosa za nužnu obnovu zgrada i kuća

Kako je pak objavio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, novčana pomoć građanima za nužnu zaštitu i popravak zgrada odnosno obiteljskih kuća oštećenih potresom povećava se s 12.000 na 16.000 kuna po stambenoj jedinici u zgradi te s 12.000 na 25.000 kuna za obiteljske kuće.

- Cilj je omogućiti da se što prije osposobe objekti s manjim oštećenjima. Sugrađanima koji su već dobili tu pomoć retroaktivno ćemo isplatiti razliku sredstava. Osim toga, svima čiji su objekti pretrpjeli štetu u potresu produžena je odluka o otpisu HRT pristojbe, a za njih i vožnja autocestom do Siska i prijevoz vlakom ostaju besplatni.

BOŽINOVIĆ: Pooštravanje mjera na prijedlog županijskih stožera

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o mjerama protiv širenja koronavirusa, koje se postrožuju do 15. travnja:

- S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere uglavnom uvodi na prijedlog županijskih stožera. Na nacionalnoj razini do 15. travnja bit će zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima. Po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o cijepljenju.

BRNJAC: Povrat novca ili zamjensko putovanje za vaučere

Kupci aranžmanskih putovanja koja se nisu izvršila mogli bi vaučere koje su dobili od putničkih agencija uskoro zamijeniti za druga putovanja ili dobiti povrat uplaćenog novca, a na temelju predloženih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada uputila Hrvatskom saboru -objavila je pak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

OBULJEN KRŽINEK: Moderna galerija postaje Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je Odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini:

- Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim, uvijek je bila nacionalni muzej. A posebno u međunarodnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže galerija: misli se da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju. I zato je ravnatelj Moderne galerije, uz suglasnost Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva ove nacionalne muzejske ustanove.

Jedna od krovnih kulturnih ustanova

Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. i smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska i otkupila za tu kulturnu instituciju. Osamostaljenjem RH, Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od nacionalnog interesa - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Hrvatska.

Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Hrvatske osnovana je s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11.000 umjetnina izuzetne vrijednosti.

A A A