Vijesti
2. 4. 2021.

Andrej Plenković: Osigurali smo dodatnih 747.000 doza Pfizer-BioNTech cjepiva do kraja lipnja za hrvatske građane!

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjeća da je stav Hrvatske i bio da nam se na ovaj način, u duhu europske solidarnosti, kompenzira manjak doza cjepiva, koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece. Osim što će još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska će time osigurati i veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone.

Nakon sastanka Europskog vijeća prošloga tjedna, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv COVID-19 te distribucija nadolazećih doza cjepiva, uslijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na razini veleposlanika - stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) u Bruxellesu - o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer-BioNTechovog cjepiva.

Kompenzacija manjka doza

- Nakon pregovora na Odboru stalnih predstavnika, ali i niza razgovora vođenih proteklih dana na razini premijera, za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747.000 doza cjepiva Pfizer-BioNTech do kraja lipnja ove godine! - otkrio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Podsjetio je da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza Pfizer-BioNTecha i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

Veća procijepljenost uoči turističke sezone

10 milijuna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, koje će se uslijed dogovora s proizvođačem pomaknuti iz četvrtog u drugo tromjesečje ove godine, raspodijelit će se u omjeru:

- 30 posto za države koje imaju manjak cjepiva;

- 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska će na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone.

A A A