Vijesti
29. 3. 2021.

Očuvanje ravnopravnosti Hrvata u BiH strateški prioritet Vlade RH i HDZ-a

Zvonko Milas u Hrvatskom saboru: Snaženje odnosa s Hrvatima u BiH te jačanje hrvatskog nacionalnog identiteta u toj zemlji strateški su interes Hrvatske. Stoga je naša Vlada nastavila podupirati programe i projekte važne za unaprjeđenje kvalitete života Hrvata u BiH, kao i povećavati iznos sredstava za tu namjenu. Tako je 2019. u tu svrhu osigurano 25.800.000 kuna. Zdravka Bušić: Ponovit ćemo: o(p)stanak i ravnopravnost Hrvata u BiH naš su strateški interes. I to nikad nećemo prestati isticati!

BiH i jednakopravan položaj Hrvata u njoj jedan su od prioriteta naše Vlade - poručio je u Hrvatskom saboru državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas tijekom rasprave o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH za 2019. godinu.

Poboljšanje kvalitete života

Podsjetio je da je u 2019. Središnji državni ured kroz različite projekte nastavio podupirati Hrvate u BiH kako bi unaprijedili sve što će poboljšati kvalitetu njihovog života.

Od niza projekata izdvojio je potporu Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, program stipendiranja kroz koji je osigurano 400 stipendija za studente u BiH, besplatno polaganje državne mature za mlade Hrvate izvan RH koji dolaze studirati u Hrvatsku...

Briga o Hrvatima izvan RH - naša ustavna, moralna i ljudska dužnost!

Tijekom same rasprave povelo se pitanje političke ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i tematika dugoročnog opstanka.

Strateški interes Republike Hrvatske

Zdravka Bušić (HDZ), predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH, odbacila je tvrdnje da je briga za Hrvate u BiH stranački obojena, poručivši da Vlada pokazuje ustrajnu brigu za Hrvate u BiH:

- Njihov o(p)stanak i njihova ravnopravnost strateški su interes Hrvatske. I to nikad nećemo prestati isticati.

ZA stabilnu i europsku BiH, izmjene Izbornog zakona & stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda

Pohvalila je pojačano financiranje projekata, ali i pojačani angažman državnih tijela, posebno kroz redovite posjete BiH:

- To je najbolja podloga za dugoročno osiguravanje uvjeta za opstanak i razvoj svih područja života Hrvata u BiH.

Bošnjačko preglasavanje

Zastupnik HDZ-a Nevenko Barbarić osvrnuo se pak na tematiku oduzimanja prava Hrvatima koja su imala ranijim mirovnim sporazumima.

Poručio je da Hrvati traže povratak na izvorni Daytonski sporazum i sve ono što su tada imali, upozorivši kako su nametnute izmjene situaciju dovele do apsurda:

- Nije samo član Predsjedništva BiH nelegitimni predstavnik hrvatskog naroda. Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema, neovisno o izbornom rezultatu, kontroliraju 15 od 17 zastupnika u Klubu Bošnjaka, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u Klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom.

25.800.000 KUNA ZA 89 PROGRAMA & PROJEKATA HRVATA U BiH

U samom tekstu izvješća Zvonko Milas ističe da je strateški interes Hrvatske povezivanje i snaženje odnosa s Hrvatima u BiH, očuvanje njihove jednakopravnosti te jačanje hrvatskog nacionalnog identiteta u toj zemlji.

Stoga - naglasio je - Vlada RH i nadalje pruža potporu strateškim programima i projektima udruga, institucija i ustanova Hrvata u BiH, važnih za njihov povratak i ostanak, ali i stvaranje platforme za razvoj i prosperitet.

Vlada RH nastavila je - naglašava se u izvješću - podupirati programe i projekte važne za unaprjeđenje kvalitete života Hrvata u BiH, kao i povećavati iznos financijskih sredstava za tu namjenu. Tako je 2019. osigurano 25.800.000 kuna koje su raspodijeljene za 89 programa i projekata.

A A A