Vijesti
8. 4. 2021.

Vlada će nastaviti voditi uključivu politiku i raditi na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj

SVJETSKI DAN ROMA. Andrej Plenković: Pripadnicima romske zajednice čestitam njihov dan! Radimo za bolju Hrvatsku, a to prije svega znači društvo u kojemu se svi građani dobro osjećaju, neovisno o podrijetlu, identitetu, uvjerenju, vjeroispovijesti, boji kože, spolu ili bilo kojoj drugoj osobini. Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima sada omogućuje zbrinjavanje pripadnika romske nacionalne manjine, a provodimo i mjere uključivanja romske djece u proces obrazovanja na svim razinama.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 

Tom prigodom je Andreju Plenkoviću dodijeljena godišnja nagrada Saveza Roma, koju su mu uručili zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma RH „KALI SARA“ Suzana Krčmar.

Zajednička izgradnja bolje Hrvatske

Zahvalivši na nagradi, predsjednik Plenković čestitao je Svjetski dan Roma:

- Lijepo je se prisjetiti 50. obljetnice Prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu kada su donesene važne odluke za položaj romske nacionalne manjine diljem Europe, za njen identitet i samosvijest.

Naglasio je da je posebno počašćen nagradom koja se dodjeljuje za doprinos unaprjeđenju položaja romske zajednice u Hrvatskoj:

- To je potvrda mojoj Vladi da i dalje vodi uključivu politiku i zajednički radi na osnaživanju položaja Roma te da nastavimo s zajedničkom izgradnjom bolje Hrvatske. Kada kažem bolje Hrvatske, mislim prije svega na društvo u kojem se svi građani dobro osjećaju, neovisno o podrijetlu, identitetu, uvjerenjima, vjeroispovijesti, boji kože, spolu ili bilo kojoj drugoj osobini.

Nedjela iz II. svjetskog rata još jednom osuditi

Istaknuvši da danas slavimo romsku kulturu koja je dio identiteta brojnih velikana poput Yula Brynnera, Michaela Cainea, Djanga Reinhardta ili Pabla Picassa, Plenković je naveo da se ne možemo ne prisjetiti i stoljetne diskriminacije i antiromizma:

- S pijetetom se prisjećamo stradanja i masovnih progona romskog naroda u Drugom svjetskom ratu i zato smo s uvjerenjem podržali izgradnju Memorijalnog centra u Uštici. Povijest ne možemo promijeniti, ali danas možemo ta nedjela još jednom osuditi, graditi tolerantno društvo i u takvom duhu odgajati mlade generacije.

Druga najbrojnija manjina u Hrvatskoj

Rekao je da je današnja proslava prigoda i da se osvrnemo na ono što je zajednički poduzeto za unaprjeđenje položaja Roma, koji su najbrojnija nacionalna manjina u Europi, a druga u RH nakon srpske nacionalne manjine.

- Romi su jedna od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj, ponosni smo što smo jedna od četiriju europskih država koje u predstavničkom domu imaju i zastupnika Roma. Premda je popis stanovništva iz 2011. konstatirao da u Hrvatskoj živi oko 17.000 Roma, procjene su da će prema novom popisu koji bi se trebao provesti ove jeseni taj broj porasti i na više od 40.000.

Podsjetio je da su u Hrvatskoj Romima, kao i svim ostalim nacionalnim manjinama, zajamčeni ravnopravnost, sloboda, jednakost i socijalna pravda:

- Dodatni je jamac tih prava posebni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim je još 1991. stvoren normativni okvir za ostvarivanje cjelovite zaštite nacionalnih manjina. Taj zakon je pravna stečevina Hrvatske i trebamo ga poštovati.

Unaprjeđenje položaja Roma

Posvećena upravo tom uvjerenju, Vlada kontinuirano ulaže napore koji su usmjereni poboljšanju položaja romske nacionalne manjine:

- No još je puno posla pred nama, svjesni smo brojnih izazova. Operativni program za nacionalne manjine uključuje i posebni Operativni program za romsku manjinu, koji je dio Nacionalne strategije za uključivanje Roma. Zahvaljujem svima koji su izradili te dokumente, a još više onima koji realiziraju konkretne projekte na terenu.

Izdvojio je i pitanje stanovanja, posebno Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, koji omogućuje zbrinjavanje i pripadnika romske nacionalne manjine:

- Za građevinski materijal, bijelu tehniku i namještaj Vlada je 2019. i 2020. osigurala tri milijuna kuna, to je konkretna potpora romskim obiteljima. Ostvareni su pomaci u obrazovanju, komunalnoj infrastrukturi, zapošljavanju, uključivanju u društveni život šire zajednice... Ostanak u obrazovnom sustavu dugoročno je jedino pravo rješenje za punu integraciju romske manjine.

Zdravstvena zaštita, socijalna skrb, vodovod

Plenković je naveo da Vlada osigurava i potpore za uključivanje odraslih pripadnika romske manjine u programe opismenjavanja i osposobljavanja za prvo zanimanje:

- Na taj način želimo ih više uključiti na tržište rada. U državnom proračunu povećana su izdvajanja i za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb. Vodovod, kanalizacija, struja… to su pitanja koja se u našem normalnom funkcioniranju i ne postavljaju jer ih smatramo davno riješenim, ali nije u svim obiteljima i naseljima dosegnut taj temeljni civilizacijski prag. I zato u njega želimo i trebamo investirati.

Naveo je da je Vlada u 2020. za programe romske nacionalne manjine izdvojila 44 milijuna kuna.

Nacionalni plan za uključivanje Roma

Osvrnuo se i na izradu Nacionalnog plana za uključivanje Roma (2021-2027):

- Moj stav je vrlo jasan: integracija i puna ravnopravnost pripadnika svih manjina prioritet je naše Vlade. Samo na taj način možemo stvoriti pravedno društvo. Jer vi svojim identitetom, kulturom i tradicijom obogaćujete svoju hrvatsku domovinu.

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je zastupniku Veljku Kajtaziju na suradnji te Suzani Krčmar na uspješnom višegodišnjem vođenju Saveza Roma „KALI SARA“:

- U duhu prijateljske i partnerske suradnje čestitam još jednom svim Romkinjama i Romima diljem Hrvatske Svjetski dan Roma!

A A A