Vijesti
9. 4. 2021.

UOČI LJETNE SEZONE: 'COVID putovnice' olakšat će kretanje u EU-u. Hrvatska među prvima započinje s cijepljenjem turističkih djelatnika!

Davor Božinović: Mislim da ne moram objašnjavati koliko su digitalne zelene potvrde o kretanju važne za uspjeh ljetne turističke sezone od koje svi puno očekujemo! Dobra je vijest i da će se izrada tih potvrda financirati europskim sredstvima. Nikolina Brnjac: Već sredinom travnja kreće cijepljenje 70.000 djelatnika. Uz projekt „Safe stay in Croatia“, Hrvatska će se time još snažnije pozicionirati kao sigurna destinacija. Dogovorili smo i uspostavu dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima i marinama.

Sukladno dogovoru na razini Europske unije, Vlada RH osnovala je radnu skupinu za, punim nazivom, izradu tehničkog rješenja prekogranično-interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda o kretanju među državama članicama EU-a u uvjetima pandemije - objavio je PPVRH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović:

- „COVID putovnice“, koje će putem QR koda na jednom mjestu sadržavati podatke o cijepljenju, testiranju i preboljenju, olakšat će kretanje ljudi unutar EU-a, između svih država članica, a bit će besplatne i u digitalnom i u papirnatom obliku. Ne moram objašnjavati koliko je to važno za uspjeh ljetne turističke sezone od koje svi puno očekujemo!

MUP će radnoj skupini pružiti svu administrativno-tehničku potporu u radu, a Ministarstvo zdravstva onu stručnu:

- Dobra je vijest i da će se izrada digitalnih zelenih potvrda financirati namjenskim sredstvima kroz EU instrumenta za hitnu potporu.

Jamstvo da je Hrvatska sigurna za ljetovanje

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac dogovorila je pak s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo da sredinom travnja krene cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika:

- Osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru, u prioritetno cijepljenje uključeni su i sezonski radnici. Interes je izuzetno velik. Pritom razmatramo model kako bi se čim prije počelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača.

„Safe Stay in Croatia“, ohrabrujući broj rezervacija za Uskrs, produljenje sezone, cijepljenje turističkih djelatnika & pomoć poduzetnicima u turizmu!

Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima te djelatnici kojima je u objektima smanjena mogućnost pridržavanja socijalne distance, poput radnika u kuhinji. Druga skupina su osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično:

- Hrvatska među prvima kreće s cijepljenjem turističkih djelatnika, što nam je izuzetno važno kako bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt „Safe stay in Croatia“, ovo je dodatno jamstvo turistima da Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta.

Dodatni punktovi za testiranje

Osim početka cijepljenja turističkih djelatnika, ministrica je s HZJZ-om dogovorila uspostavu dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima i marinama, kao i edukaciju osoba koje će provoditi testiranja:

- Hrvatska je otvorena za turiste, hoteli i kampovi rade, znaju se točni kriteriji prelaska granice. Formiran je i tim, koji uključuje veleposlanstva i urede Hrvatske turističke zajednice na emitivnim tržištima, sa zadaćom davanja informacija stranim gostima o uvjetima njihovog povratka u svoje zemlje.

A A A