Vijesti
22. 4. 2021.

76. obljetnica proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac: Jasno osuđujemo zločine i klanjamo se žrtvama!

Andrej Plenković u Spomen-području Jasenovac: „NDH je tragično razdoblje hrvatske povijesti. S dubokim pijetetom odajemo počast žrtvama ustaškog režima, kao što smo to činili svake godine našeg mandata, kao što ćemo to činiti i budućih godina, sa sviješću da se ne smije dopustiti da se ikad više ponove ovakvi strašni zločini - koji su počinjeni protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista, demokrata“. Izaslanstvo Vlade RH potom je položilo vijenac na Romskom groblju Uštica i obišlo Romski memorijalni centar.

U povodu 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora u Jasenovcu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a položio je vijenac ispred spomenika „Cvijet“ u znak sjećanja na sve žrtve:

- Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnih zločina koji su u ovom i u ostalim koncentracijskim logorima počinjeni nad Židovima, Srbima, Romima, Hrvatima, antifašistima i demokratima. NDH je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti.

Nikad se ne ponovilo!

Naglasio je da je važno da nove, mlade generacije budu upoznate sa svim činjenicama o strašnim zločinima koji nikada ne smiju bi zaboravljeni:

- Te zločine moramo zajednički i jasno osuđivati. Naša je Vlada i u prvom mandatu svake godine dolazila u Jasenovac, a dolazit će i svih idućih godina. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada više ponove.

Najveće zlo u povijesti čovječanstva obvezuje nas da gradimo društvo koje se snažno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije & isključivosti

Što se tiče izmjene Kaznenog zakona radi zabrane ustaških obilježja, predsjednik Plenković je kazao da su oni već zabranjeni, a da je to pitanje ujednačavanja sudske prakse:

- Ta tema je dugo s nama. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovac, tko ima predodžbu što ti simboli znače za pripadnike židovskog naroda, Srbe, Rome, antifašiste, razumije da to nisu nazivlja koja treba koristiti.

Memorijalni centar u Uštici - jedinstven u Europi

Predsjednik Plenković s izaslanstvom je potom položio vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica, gdje je obišao i Romski memorijalni centar.

Zahvalio je zastupniku Veljku Kajtaziju na angažmanu oko izgradnje tog jedinstvenog centra, kakvog nema u drugim zemljama Europe.

Dodao je da je Vlada taj projekt od 8 milijuna kuna financirala u gotovo 90-postotnom iznosu, želeći dati doprinos da se zločini ne zaborave, već da budu primjereno obilježeni i da pripadnici romskog naroda u Hrvatskoj imaju mjesto na kojem će moći dostojanstveno odavati počast žrtvama.

- To je centar za spomen na skoro 17.000 Roma koji su ubijeni tijekom 1942. godine. Osuđujemo, još jednom, zločine koje je počinio ustaški režima.

A A A