Vijesti
22. 4. 2021.

Naši eurozastupnici Europskoj komisiji: Uvažavanje županijskog kriterija - važan preduvjet za uspješnu turističku sezonu!

Članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko podnijeli su parlamentarno pitanje Europskoj komisiji, kojim upozoravaju na problem nedovoljnog uvažavanja regionalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje. Prilikom takvog označavanja čitavi obalni dio Hrvatske, uključujući i otoke, spada pod istu cjelinu, a zanemaruju se specifičnosti koje odgovaraju administrativnoj podjeli RH na županije.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), naime, svakog četvrtka objavljuje kartu Europske unije na kojoj se, na razini većih regija, bojama označavaju stupnjevi epidemiološkog rizika pojedine države članice. Trenutačnim načinom obilježavanja, međutim, onemogućuje se da pojedina obalna županija ili otoci budu označeni nerizičnim teritorijem iako je u njima epidemiološka situacija dobra.

Tražimo uvažavanje administrativne podjele na županije!

Stoga su HDZ-ovi eurozastupnici, u zajedničkom pitanju Europskoj komisiji, pozvali da se pri označavanju teritorija na karti ECDC-a uvažava administrativna podjela Republike Hrvatske na županije:

- Nalazimo se pred početkom još jedne neizvjesne turističke sezone i moramo poduzeti sve kako bismo omogućili obavljanje turističke djelatnosti sigurnim kretanjem unutar EU-a. Veliki dio hrvatskog BDP-a generira se od turizma i s turizmom povezanim djelatnostima. Stoga je u hrvatskom interesu da imamo harmonizirane mjere na europskoj razini.

Do 30. lipnja ukupno 3.1 milijuna doza cjepiva & 50-55% cijepljenih odraslih građana!

Ovom inicijativom omogućit ćemo da jedna hrvatska županija može zadržati svoj status nerizičnog teritorija bez obzira na to što bi u danom trenutku susjedna joj županija mogla imati nepovoljniju epidemiološku situaciju. Time bismo nedvojbeno pridonijeli i produžetku turističke sezone u Hrvatskoj! - također su poručili naši europarlamentarci.

Za sigurnije kretanje unutar EU-a

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu još su se u rujnu prošle godine svojom Rezolucijom punog naziva „Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište“ zauzeli za uvođenje regionalnog kriterija kao osnove za procjenu epidemiološkog rizika u državama članicama.

A kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19, Europska komisija predložila je i uvođenje digitalne zelene potvrde.

UOČI LJETNE SEZONE: 'COVID putovnice' olakšat će kretanje u EU-u. Hrvatska među prvima započinje s cijepljenjem turističkih djelatnika!

A A A