Vijesti
22. 4. 2021.

Tomislav Sokol u Bruxellesu pozvao europske institucije da zaštite Hrvate u Crnoj Gori

„Primjećuje se porast srpskog ekstremizma u Crnoj Gori i napada na pripadnike našeg naroda. Bojim se da se radi o sustavnim, unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u toj zemlji. Iskoristit ću sva dostupna sredstva da pitanje zaštite pripadnika hrvatskog naroda postavim na listu prioriteta EU-a i međunarodne zajednice“.

Naš zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u Bruxellesu na sjednici Izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore. Tom se prilikom snažno zauzeo za zaštitu interesa hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Cilj - zastrašiti Hrvate koji njeguju svoj identitet

U svom obraćanju upozorio je na probleme s kojima se pripadnici hrvatskog naroda susreću u toj zemlji:

- U zadnje vrijeme primjećuje se porast srpskog ekstremizma u Crnoj Gori i napada na pripadnike našeg naroda, što nerijetko uključuje i njihov tjelesni integritet i imovinu. Bojim se da se radi o sustavnim, unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori.

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

Politički pritisak s europske razine

Pozvao sam stoga europske institucije - istaknuo je Sokol - da budno prate stanje u Crnoj Gori i da ne dopuste napade na pripadnike tamošnjeg autohtonog hrvatskog naroda, pa makar to značilo i korištenje političkog pritiska na Crnu Goru s europske razine.

Dodao je da postoje i saznanja o tome da su Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi:

- To neodoljivo podsjeća na perfidne prakse iz nekih prošlih vremena. Takvo što smatram apsolutno nedopustivim i iskoristit ću sva dostupna sredstva da pitanje zaštite pripadnika hrvatskog naroda u bilo kojoj državi svijeta postavim visoko na listu prioriteta međunarodne zajednice!

OSUDA NAPADA NA NACIONALNE MANJINE

Sjednica Izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore održala se samo nekoliko dana nakon što je nadležni Odbor za vanjske poslove usvojio Izvješće o Crnoj Gori za 2019. i 2020. godinu.

U tom izvješću Europski parlament oštro je osudio verbalne i fizičke napade te zastrašivanje nacionalnih manjina u Crnoj Gori te naglasio potrebu za njihovom zaštitom.

A A A