Vijesti
27. 4. 2021.

30. rođendan 4. gardijske brigade, legendarnih „Pauka“, & pola milijarde kuna za gospodarski i prometni razvoj SDŽ-a!

Andrej Plenković u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Čestitao je slavnim „Paucima“ 30. obljetnicu osnutka i zahvalio im na nemjerljivom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji. Potom je sudjelovao na potpisivanju ugovora vrijednih 500 milijuna kuna: izgradnja središnjeg objekta Tehnološkog parka Split, bespovratna EU sredstva za nove autobuse u javnom prijevozu, uvođenje inteligentnih transportnih sustava... „Kroz Mjeru 'Očuvanje radnih mjesta' dosad je za privatni sektor u SDŽ-u isplaćeno milijardu i 112 milijuna kuna, čime je naša Vlada osigurala plaće za više od 72.000 radnika. A s mjerom nastavljamo i u svibnju“.

S čvrstim osloncem na vrijednosti Domovinskog rata i baštinu dr. Franje Tuđmana, okrenuti smo budućnosti i suvremenim izazovima! - primjerena je egida za današnji posjet predsjednika Vlade RH i HDZ-a Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nemjerljiv doprinos udarne 4. gardijske brigade

Na obljetnici osnutka legendarnih „Pauka“, Andrej Plenković je podsjetio da je u toj brigadi bilo 7.400 pripadnika, a njih je 196, nažalost, izgubilo živote, dok se četvorica još uvijek vode kao nestali:

- Bili su na svim najvažnijim bojištima za vrijeme Domovinskog rata, dali nemjerljiv doprinos modernoj i slobodnoj Hrvatskoj. Zauvijek ćemo iskazivati poštovanje prema pripadnicima udarne 4. gardijske brigade i njihovim obiteljima.

Dodao je da je s veteranima te brigade razgovarao o tome kako su se prilagodili mirnodopskim uvjetima te s neskrivenim zadovoljstvom otkrio da su iskoristili 1.8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte, kojima i sada, puno godina nakon Domovinskog rata, daju svoj doprinos društvu.

Potpisani i uručeni ugovori od pola milijarde kuna

Potom se predsjednik Plenković sastao sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom te sudjelovao na potpisivanju tri ugovora u području prometa:

- Ovim velikim iskorakom olakšat će se funkcioniranje Grada Splita i županije u prometnom smislu.

Sastao se i s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom te sudjelovao na uručenju Ugovora o razvoju Zone Dračevac - Tehnološki park Split te Ugovora o izgradnji i opremanju centralnog objekta Tehnološkog parka Split, kao i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Promet d.o.o. te za projekt uvođenja inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području Grada Splita.

Zahvalio je gradonačelniku Krstuloviću Opari na vrijednom radu i sjajno odrađenom mandatu u protekle četiri godine, unatoč bolesti koja ga je pogodila.

Gotovo milijardu eura projekata

Naglasivši da je ovo županija s najviše lokalnih jedinica, njih čak 55, istaknuo je da su im proteklih godina, nakon izmjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, znatno povećani prihodi, čime su bile u poziciji realizirati puno projekata koje su obećali svojim građanima.

Naveo je i da se županija približava iznosu od 900 milijuna eura ukupno ugovorenih projekata koji se financiraju europskim sredstvima, što govori o agilnosti župana Bobana i njegove uprave.

Ujedno, kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ dosad je za privatni sektor u SDŽ-u isplaćeno milijardu i 112 milijuna kuna, čime je naša Vlada osigurala plaće za više od 72.000 radnika. A s mjerom nastavljamo i u svibnju - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Nastavljamo s mjerama za očuvanje radnih mjesta & s pripremama za pobjedu na lokalnim izborima!

A A A