Vijesti
1. 5. 2021.

BLJESAK: Sloboda koju su nam dali hrvatski branitelji najvažnija je vrijednost koju moramo njegovati!

PVRH Andrej Plenković u Okučanima je u povodu 26. obljetnice VRO Bljesak, prekretničke bitke protiv velikosrpskog agresora, položio vijenac na spomenik „Kristalna kocka vedrine“ - u spomen na 51 hrvatskog branitelja poginulog u toj slavnoj vojno-redarstvenoj operaciji. „Odajemo počast i zahvalnost našim herojima - hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima bez čije žrtve ne bismo imali slobodnu Hrvatsku. Neka im je vječna slava i hvala! Trajno smo posvećeni očuvanju dostojanstva Domovinskog rata kao temelja suvremene hrvatske države“.

51 kocka vedrine za 51 poginulog branitelja

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je ministru hrvatskih branitelja generalu Tomi Medvedu koji je i potaknuo da se u Okučanima napravi ovako lijep i doličan spomenik:

- 51 kocka vedrine u spomen je na 51 heroja koji je početkom svibnja 1995. dao svoj život za hrvatsku slobodu. Trajno smo posvećeni očuvanju dostojanstva Domovinskog rata! Naša je Vlada stoga i donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima. Odlučili smo ispraviti nepravdu i popuniti zakonske praznine koje su postojale.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u Bljesku te obiteljima poginulih branitelja:

- I u budućnosti ćemo činiti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu.

PONOSNI NA NAŠE HEROJE & JEDNU OD NAJSLAVNIJIH BITAKA DOMOVINSKOG RATA!

Pod vrhovnim zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, hrvatske su snage u zoru 1. svibnja 1995. krenule u pobjednički Bljesak i u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija.

Bila je to jedna od prekretničkih bitaka Domovinskog rata. Neprijateljske srpske snage razbijene su po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije.

U našim mislima i molitvama

U Bljesku je život na Oltar domovine položio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države. Svim sudionicima Bljeska iskazujemo trajnu zahvalnost na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti.

Hrvatski branitelji i vaše obitelji, u našim ste mislima i molitvama!

A A A