Vijesti
3. 5. 2021.

23. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška - velikana suvremene hrvatske povijesti

Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! - te riječi koje je Gojko Šušak uputio prvome hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka Oluje postale su jedan od simbola pobjede u pravednome Domovinskom ratu. Zauvijek će ih Hrvati pamtiti.

Mnogobrojna izaslanstva, uz pokojnikovu obitelj, položila su vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom Mirogoju, na posljednjem počivalištu najbližeg suradnika dr. Franje Tuđmana: Vlada RH (generali Tomo Medved i Damir Krstičević, Mario Banožić), HDZ (glavni tajnik Krunoslav Katičić), Oružane snage RH, Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" (gen. Miljenko Filipović), Hrvatski sabor (zastupnik Ante Deur), Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman (Mario Kapulica), Hrvatski generalski zbor, braniteljske udruge, prijatelji, građani…

Obilježavanje 23. obljetnice smrti Gojka Šuška održano je u službenoj organizaciji Ministarstva obrane RH. Molitvu je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo.

Ministar obrane Mario Banožić: HV - jamstvo sigurnosti hrvatskog naroda

Veliki domoljub i vizionar, dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske koja je nakon Bljeska i Oluje stekla veliki ugled i u međunarodnoj zajednici. Šušak je jedna od najzaslužnijih osoba za izgradnju HV-a u suvremenu vojnu silu - kao jamstva sigurnosti i budućnosti hrvatskog naroda u suverenoj i samostalnoj, neovisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević: Povijesna veličina!

Ponosni smo što od 2017. hrvatska država ponovno službeno obilježava obljetnicu Šuškove smrti, a jedna od ključnih dvorana u MORH-u nosi ime upravo njemu u čast, kao povijesnoj veličini koja je dala neizmjerni doprinos u borbi za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Ministar Šušak, uz predsjednika Tuđmana i hrvatske branitelje, jedan je od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskog rata. Imao je viziju razvoja Hrvatske vojske - trasirao je put pobjedničkog HV-a prema budućnosti.

Miljenko Filipović: Velebnici nikada ne umiru!

Velikan Gojko Šušak ispunio je sve svoje obveze prema pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, hrvatskom narodu i našoj jedinoj i voljenoj Domovini. Velebnici nikada ne umiru, oni vječno žive u svojim djelima, našim srcima.

In memoriam Gojko Šušak (1945. - 1998.)

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991. godine, a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do svoje smrti.

Iznimne zasluge ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa sa SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane RH. 

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti sahranjen u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996. godine, a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Neka mu je vječna slava i hvala!

A A A