Vijesti
4. 5. 2021.

Blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca - 90 novih vozila & milijunska sredstva za modernu opremu!

PVRH Andrej Plenković: Svim vatrogascima od srca čestitam dan njihovoga nebeskog zaštitnika. Zadovoljstvo mi je da danas vatrogasne snage na raspolaganje dobivaju 90 novih vozila, vrijednih oko 55 milijuna kuna. To je tek dio našeg projekta modernizacije, opremanja i jačanja vatrogasnih postrojbi diljem Hrvatske - ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna. Istinski smo zahvalni svakom od 2.600 profesionalnih i 28.000 dobrovoljnih vatrogasaca koji su važna karika sustava domovinske sigurnosti i zaštite ljudskih života.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana vatrogastva i primopredaji vatrogasnih vozila. Radi se o 90 vozila, vrijednih oko 55 milijuna kuna, koji su predani vatrogasnim društvima.

Poručio je da je doprinos vatrogasaca hrvatskom društvu zaista nemjerljiv, a njihova požrtvovnost i solidarnost ono na čemu im trebamo biti zahvalni svakog dana.

145. obljetnica Hrvatske vatrogasne zajednice

Čestitavši 145. obljetnicu djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice, naglasio je da se danas uručuje 75 kombija te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Rezultat je to Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica iz 2019. između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Radi se o širem projektu modernizacije, opremanja i jačanja vatrogasnih postrojbi diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna, od čega se 217 milijuna kuna ulaže iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna:

- S ponosom naglašavamo povijesnu tradiciju organiziranog hrvatskog vatrogastva.

Izniman doprinos domovinskoj sigurnosti

Istaknuo je da je riječ o vrijednim ljudima koji daju veliki doprinos ne samo zaštiti od požara, već i svojim društvenim aktivnostima i ugledom pomažu gradove i općine gdje god se angažiraju:

- Sustav vatrogastva počiva na stručnom i humanitarnom djelovanju 1.900 dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi u čijem se sastavu nalazi 150.000 članova, kao i na njihovom kvalitetnom vodstvu.

Božinović i Sanader potpisali sporazum kojim struka preuzima vatrogastvo

Predsjednik Plenković podsjetio je da je Vlada, radi daljnjeg jačanja vatrogastva, donijela novi Zakon o vatrogastvu, podigla Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, povećala izdvajanja iz državnog proračuna, pa sada ona iznose gotovo 400 milijuna kuna, a podignuta je i interoperabilnost vatrogasaca s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti i civilne zaštite:

- I ova današnja predaja vozila, vrijednih 55 milijuna kuna, potvrđuje stalnu politiku naše Vlade da vatrogascima omogućavamo nove, moderne alate za njihov rad. U 2021. osigurali smo 10% više sredstava za rad i bolji položaj vatrogasaca.

U mandatu 400 novih vozila

Podsjetio je i na činjenicu da je naša Vlada do sada, od svog prvog mandata, osigurala više od 400 novih vozila, čime su osnažene i javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe.

- Suradnju ćemo nastaviti u budućnosti, doprinos vatrogasaca hrvatskom društvu zaista je nemjerljiv, a na njihovoj požrtvovnosti i solidarnosti trebamo biti zahvalni svakog dana - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A