Vijesti
6. 5. 2021.

U zadnjih 7 dana bilježimo pad novozaraženih za čak 22%, ali brojke su i dalje visoke. Moramo ostati odgovorni!

(VIDEO) Andrej Plenković na 56. sjednici Vlade RH: Dobro je da se drugi tjedan zaredom smanjuje broj novozaraženih, no najgore bi bilo opustiti se i prekinuti pozitivni trend uoči turističke sezone od koje se puno očekuje. Svi koji se premišljaju o cijepljenju trebali bi imati na umu da u Hrvatskoj na svakih 47 oboljenja imamo jedan smrtni slučaj, a tek na svakih 80.000 doza cjepiva imamo jednu sumnju na teže nuspojave. To dovoljno govori o odnosu između koristi i rizika.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme u proteklom tjednu.

Ponosni na Bljesak

U Okučanima je obilježena 26. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak:

- Odali smo počast hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima, onima koji su u ovoj briljantnoj operaciji deblokirali autocestu prema istoku i prekinuli blokadu koja je postojala u zapadnoj Slavoniji još od 1991. godine. Na taj smo način poslali poruku da je Hrvatska vojska snažna te da je spremna i sposobna, u konačnici, organizirati Vojno-redarstvenu operaciju Oluja.

Poručivši da je sloboda najveća vrijednost koju imamo, Andrej Plenković još je jednom u ime cijele Vlade zahvalio hrvatskim braniteljima i istaknuo privrženost zaštiti digniteta Domovinskog rata.

BLJESAK: Sloboda koju su nam dali hrvatski branitelji najvažnija je vrijednost koju moramo njegovati!

Stižu znatno veće količine cjepiva

Osvrnuo se potom na epidemiološku situaciju. Istaknuo je da je dobro što već drugi tjedan zaredom bilježimo pad broja potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je pretprošlog tjedna zabilježen pad od 10 posto, a u zadnjih tjedan dana pad je od čak 22 posto:

- To su ohrabrujući znakovi, međutim, brojke su i dalje visoke. I upravo sada ne smijemo pomisliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego, naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju.

Dodao je da će daljnjem smanjenju broja novozaraženih zasigurno pridonijeti i ljepše vrijeme te dolazak puno većeg broja cjepiva do 30. lipnja:

- Te veće količine podrazumijevaju dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo kako bi se što veći broj građana cijepio. Ponavljam još jednom - cijepljenje je dobro, cijepljenje je korisno, prednosti cijepljenja nad mogućim rizicima od nuspojava puno su, puno veće.

Puno veće koristi od rizika

Važnost cijepljenja Plenković je ilustrirao navodeći neke bitne brojeve:

- Na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze, koliko ih je od početka epidemije u Hrvatskoj, do jučer je, nažalost, preminulo 7.315 osoba. Dakle, jedna smrt na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. A što se tiče nuspojava, imamo jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih. Prema tome, zaraženost je daleko, daleko veći rizik za zdravlje nego cijepljenje.

Ulazimo u fazu intenziviranja cijepljenja, pozivamo sve da se cijepe

Pozivam sve da koriste četiri moguća načina kako da se prijave za cijepljenje - dodao je:

- Jedan je način kontaktirati svog obiteljskog liječnika, drugi prijaviti se putem besplatnog telefona 0800 0011, treći preko županijskih zavoda za javno zdravstvo i četvrti preko platforme „Cijepi se“.

Vlada je čvrsto stala iza hrvatskih radnika i umirovljenika

Od ostalih tema izdvojio je obilježavanje Međunarodnog praznika rada i podsjetio je da je zadnjih 15 mjeseci Vlada, kroz politiku očuvanja radnih mjesta, imala u fokusu upravo radnike:

- Za plaće radnika isplatili smo poslodavcima oko 10 milijardi kuna. To je mjera koju je koristilo oko 680.000 radnika. Na taj smo način očuvali zaposlenost koja je, kada je usporedimo s pretkriznim razdobljem, danas čak i veća nego prošlog proljeća. Uz naknadu od 4.000 kuna, naknadu za skraćeno radno vrijeme, pokrivanje fiksnih troškova, oprost poreza i doprinosa, napravljeni su vrlo važni i snažni iskoraci za prava radnika u hrvatskom društvu u okolnostima krize uzrokovane pandemijom.

Andrej Plenković čestitao Međunarodni praznik rada: Vlada je čvrsto stala iza radnika i njihovih obitelji

Osigurana su i sredstva za hrvatske umirovljenike kroz tzv. covid dodatak, što je ocijenio važnim doprinosom njihovom standardu i kvaliteti života. U tom je kontekstu najavio da će sutra, s ministrom Aladrovićem, u Portugalu sudjelovati na socijalnom summitu.

Osuda govora mržnje

Predsjednik Plenković je i danas najoštrije osudio provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu:

- Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na dan kad smo se s pijetetom prisjetili mučki ubijenih 12 hrvatskih redarstvenika. U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima manjina. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojem od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu.

Dodao je da je taj izgred protivan interesima Hrvatske i da to sigurno nije nikakav domoljubni čin, nego posve suprotno:

- Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti nekakva jalova opravdanja za svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu.

Jačanje vatrogastva

Predsjednik Vlade i HDZ-a zahvalio je svim hrvatskim vatrogascima, čiji je dan obilježen u utorak primopredajom 90 novih vatrogasnih vozila, vrijednih 55 milijuna kuna, što je vrlo važna investicija u opremanje vatrogasnih postrojbi.

Blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca - 90 novih vozila & milijunska sredstva za modernu opremu!

Istaknuo je da je ta investicija na tragu Vladine politike jačanja vatrogastva i podsjetio da je u mandatu ove Vlade donesen novi Zakon o vatrogastvu, kojima je Hrvatska vatrogasna zajednica transformirana na razinu središnjeg državnog ureda.

Na kraju uvodnog obraćanja premijer je naveo da je ovih dana obilježena i 30 obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune u Vinkovcima i još jednom im zahvalio na doprinosu i Domovinskom ratu.

A A A