Vijesti
7. 5. 2021.

Izmjenama Zakona o trgovini regulirat ćemo neradnu nedjelju, a Zakonom o HGK racionalizirati broj zaposlenih

Andrej Plenković o sastanku parlamentarne većine: Ideja je da se rad zabrani osim do 16 nedjelja godišnje, uzimajući u obzir turističku sezonu te vodeći računa o načelu razmjernosti. Što se tiče Hrvatske gospodarske komore, društva koja plaćaju najmanju članarinu, onu od 42 kune, bila bi oslobođena članarine. Svi veći subjekti i dalje bi je plaćali. Prijedlozi zakonskih izmjena naišli su na pozitivne reakcije koalicijskih partnera.

Nakon sastanka parlamentarne većine, predsjednik HDZ-a i Vlade RH izvijestio je da se raspravljalo o mogućoj dodatnoj pomoći i mjerama financijskog karaktera kako bi sektori poput povremenog prijevoza, brodara, kulture, event industrije, turističkih agencija… normalizirali aktivnosti i bolje se pripremili za ljetnu sezonu.

Socijalna skrb, NPOO, trgovine, rebalans…

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić - također je otkrio Andrej Plenković - predstavio je koncepte promjena u Hrvatskoj gospodarskoj komori i izmjena Zakona o trgovini, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prezentirao je daljnji smjer reforme sustava socijalne skrbi:

- Razgovaralo se i o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i pripremama za rebalans proračuna nakon lokalnih izbora, o proceduri imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i ostalim aktualnim temama.

NPOO - ključni dokument za ubrzani gospodarski rast! Sadrži 77 reformi koje su podržane javnim i privatnim ulaganjima!

Vodimo računa o turističkoj sezoni & razmjernosti

Izmjene Zakona o trgovini podrazumijevaju zabranu rada nedjeljom. Ideja je da se rad zabrani osim do 16 nedjelja tijekom godine, uzimajući u obzir turističku sezonu i blagdane te vodeći računa o načelu razmjernosti - pojasnio je.

Govoreći pak o izmjenama Zakona o HGK, predsjednik Plenković izdvojio je da one sadrže tri ključne točke:

- Društva koja plaćaju najmanju članarinu, onu od 42 kune, bila bi oslobođena članarine, ne bi više ništa plaćala Komori, ali bi i dalje bila njeni članovi. Svi veći subjekti nastavili bi plaćati.

Manji broj zaposlenih u sustavu HGK

Time bi se prihodi Komore smanjili za 60-ak milijuna kuna, što bi se nadomjestilo aktivnostima koje bi pružala na tržištu ili sredstvima iz proračuna resora na koja se naslanja s obzirom na svoje javne ovlasti:

- To bi značilo i racionalizaciju broja zaposlenih u sustavu HGK.

Sva ta tri prijedloga zakonskih izmjena, među kojima su i jačanje institucija socijalne skrbi, naišla su na pozitivne reakcije koalicijskih partnera - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

NEĆEMO PODRŽATI ZLATU ĐURĐEVIĆ

Upitan o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Andrej Plenković je odgovorio da je stajalište HDZ-a – nepromijenjeno:

- Ako gđa Đurđević bude predložena, nećemo je podržati. Prije mjesec i pol dana pristala je biti „kandidatkinjom“ mimo javnog poziva, a samo tri mjeseca prije toga javila se na poziv za sutkinju Europskog suda za ljudska prava. Kao profesorici kaznenog procesnog prava zacijelo joj nije nepoznat institut javnog poziva, ali je pristala ići u protuzakonitu proceduru, što je potvrdio i Ustavni sud.

Milanović? Kada se taj klaun počne pristojno ponašati, onda ćemo moći razgovarati. Đurđević? Neće dobiti podršku

Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije izbor za higijeničara u 1. razredu osnovne škole pa da ignoriramo činjenicu nepoštivanja Ustava i zakona. Stvar je jasna - podcrtao je za kraj Plenković.

A A A