Vijesti
8. 5. 2021.

Uoči turističke sezone potvrđuje se naš slogan „Siguran boravak u Hrvatskoj“!

Andrej Plenković iz Portugala (2): Ubrzava se dinamika, do kraja 2. tromjesečja cijepit će se više od 50% odrasle populacije u Hrvatskoj. Digitalne potvrde („COVID putovnice“) omogućit će lakše kretanje ljudi, o čemu u EU-u vlada konsenzus jer se u ovoj stabilnijoj zdravstvenoj situaciji svi žele vratiti gospodarskom rastu. Osobito je to dragocjeno za mediteranske zemlje poput nas, kojima je turizam važan elemenat BDP-a.

Nakon što je sudjelovao na sastanku na vrhu o socijalnim pravima europskih građana (Porto Social Summit 2021.), predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarao je na pitanja novinara (i) na temu cijepljenja i digitalnih potvrda („COVID putovnica“) koje bi trebale olakšati kretanje u Europskoj uniji.

Iz Portugala: Očuvali smo radna mjesta i snažno stali uz hrvatske radnike - broj osiguranika danas je veći nego prije krize!

Sigurnost - ključ uspjeha turističke sezone

Izrazio je zadovoljstvo da je dosad u Hrvatskoj iskorišteno više od milijun doza cjepiva i da je barem jednom dozom cijepljeno više od 800.000 građana:

- Dinamika se ubrzava, što znači da smo se „uhodali“ na znatno veće količine doza koje nam pristižu. Naša je ambicija da se do kraja drugog tromjesečja cijepi više od 50% odrasle populacije. Ako tome pridodamo sugrađane koji su već preboljeli COVID, onda mislim da se uoči turističke sezone polako potvrđuje naš slogan „Siguran boravak u Hrvatskoj“.

Naši eurozastupnici Europskoj komisiji: Uvažavanje županijskog kriterija - važan preduvjet za uspješnu turističku sezonu!

Svi se žele vratiti gospodarskom rastu

Što se tiče digitalne potvrde, Andrej Plenković je poručio da će ona uistinu omogućiti lakše kretanje golemom broju ljudi, od kojih će se mnogi u međuvremenu cijepiti.

- Sigurnost dolaska i boravka, to je ono što je bitno za turističku sezonu. O tome u Europskoj uniji vlada konsenzus jer svi žele ući u tu novu fazu, vratiti se gospodarskom rastu u ovoj stabilnijoj zdravstvenoj situaciji. Osobito je to dragocjeno za mediteranske zemlje, poput Hrvatske, kojima je turizam važan elemenat rasta BDP-a.

UOČI LJETNE SEZONE: 'COVID putovnice' olakšat će kretanje u EU-u. Hrvatska među prvima započinje s cijepljenjem turističkih djelatnika!

Besplatna licenca cjepiva nerazvijenim zemljama

Upitan koji će biti stav Hrvatske o besplatnoj licenci cjepiva drugim, nerazvijenim zemljama, a što je predložio predsjednik SAD-a Joe Biden, predsjednik Plenković je odgovorio da je to u načelu vrlo dobra ideja:

- Covida ćemo se do kraja riješiti tek kada se cijeli svijet procijepi. Ako ostanu „džepovi“ u koje nije došlo cjepivo, nećemo se riješiti te bolesti. Pozitivna inicijativa.

Ali, ništa se još ne može jamčiti, ovog vikenda ćemo u Portugalu prvi put o tome razgovarati, dosad se o besplatnoj licenci cjepiva još nismo ni neformalno konzultirali, tako da u ovom trenutku ne mogu reći što je stav većine kolega - napomenuo je na kraju predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A