Vijesti
8. 5. 2021.

Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u Janjevu: Želimo da Hrvati budu priznati u Ustavu Republike Kosovo

RH se kontinuirano zalaže za zaštitu hrvatske nacionalne manjine na Kosovu. U svim sam razgovorima isticao kako bi kosovske vlasti trebale poboljšati odnos prema Hrvatima u Janjevu i Letnici, osigurati im dostojanstven život i unaprijediti infrastrukturu u tim mjestima! - kazao je ministar vanjskih i europskih poslova tijekom svog prvog službenog posjeta Republici Kosovo.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što od pripadnika hrvatske zajednice ima priliku izravno čuti kako žive i s kakvim se problemima suočavaju.

Zapuštena infrastruktura

Zapuštena infrastruktura u Janjevu i Letnici, ali i osobna sigurnost i sigurnost imovine, također su problemi koji tište naše sunarodnjake:

- Od iznimne mi je važnosti bilo susresti se s vama tijekom službenog posjeta Kosovu. RH se kontinuirano zalaže za vašu zaštitu. Želimo da kao nacionalna manjina budete priznati u Ustavu Republike Kosovo.

Ministar je napomenuo da je u svim razgovorima isticao kako bi kosovske vlasti trebale poboljšati odnos prema Hrvatima te da im osigurati dostojanstven život.

Nastavit ćemo pružati financijsku pomoć

Također je naglasio da će Republika Hrvatska nastaviti pružati financijsku pomoć u okviru svojih mogućnosti.

- Središnji državni ured za Hrvate izvan RH ima više programa putem kojih se mogu financirati i vaše potrebe. Za Hrvate u Republici Kosovo u 2021. osigurana su sredstva u iznosu od 300.000 kuna, koliko vam dodijeljeno i prošle i pretprošle godine. Vlada RH odlučna je nastaviti podupirati vaš opstanak i prosperitet u svom zavičaju.

A A A