Vijesti
18. 5. 2021.

Čović čestitao Plenkoviću i sestrinskoj stranci na odličnom izbornom rezultatu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović: Iskrene čestitke predsjedniku Andreju Plenkoviću i HDZ-u na ostvarenom uspjehu! Snaga zajedništva hrvatskog naroda najjača je komponenta našeg identiteta i našeg nacionalnog bića. Radujem se nastavku suradnje i zajedničkim projektima za opće dobro hrvatskog naroda te rješavanju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH i onemogućavanju diskriminacije našeg naroda!

Čestitku prof. dr. sc. Dragana Čovića, koji je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenosimo u cijelosti:

Neka ovaj uspjeh bude snažan zamah za sve nove izazove!

Cijenjeni predsjedniče Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću,

Uvaženi dužnosnici, članovi i simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice, upućujem Vam čestitku na ostvarenom uspjehu naše sestrinske organizacije u cjelini i svih kandidata koji su je predstavljali na ovim lokalnim izborima.

Zajedništvo koje ste živjeli u ovih mjesec dana službene kampanje, ali i ono koje živimo više od 30 godina, motivira nas da našu Hrvatsku izgrađujemo još jače za sve buduće generacije i hrvatski narod u cjelini diljem svijeta. Neka ovaj rezultat bude snažan zamah za sve nove izazove i nove uspjehe koje ćete ostvariti.

Rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH

Vaš uspjeh je i ogroman motiv za HDZ BiH u rješavanju hrvatskog nacionalnog pitanja u Bosni i Hercegovini i onemogućavanju diskriminacije našeg naroda.

Snaga zajedništva hrvatskog naroda je najjača komponenta našeg identiteta i našeg nacionalnog bića. Nedavna akcija naših načelnika i gradonačelnika za pomoć Petrinji, Sisku i prostoru Banovine samo je mali dio onog što kao narod baštinimo skupa zadnjih 30 godina.

Dragi premijeru Plenković, dragi prijatelji, još jednom čestitam Vam na ostvarenom izbornom rezultatu i veselim se svim zajedničkim projektima za opće dobro hrvatskog naroda.

PODRŠKA EU PUTU & LEGITIMNOM PREDSTAVLJANJU HRVATSKOG NARODA

U Zagrebu su Andrej Plenković i Dragan Čović održali radni sastanak na kojem se razgovaralo o izazovima koje Hrvatska i BiH imaju u borbi protiv pandemije COVID-19 i procesu cijepljenja, o gospodarskoj suradnji dviju zemalja te predstojećem reformskom razdoblju i potrebi ubrzanog rješavanja izbornog zakonodavstva u BiH.

Nakon provedbe izbora u Mostaru, izmjene izbornog zakona sljedeći su politički preduvjet za daljnji europski put BiH, kako to i nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta - ističe se u priopćenju HDZ-a BiH.

Nužne izmjene diskriminatornog Izbornog zakona

Premijer Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija o ovom pitanju koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put BiH. Pritom je podsjetio da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio da uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru.

A A A