Vijesti
22. 5. 2021.

Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti u temeljnim pravima - mora se mijenjati izborni zakon!

MVEP Gordan Grlić Radman iz Mostara i Stoca: Hrvatski narod u BiH mora, bez preglasavanja, imati pravo birati svoje legitimne političke predstavnike. To je naš nepokolebljivi stav, RH će nastaviti pomagati bosansko-hercegovačkim Hrvatima ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički. Ako želimo BiH kao stabilnu i funkcionalnu državu, onda se mora donijeti izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.

Hrvatski šef diplomacije, koji je u Stocu bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na komemoraciji u povodu 76. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta, ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda:

- Ako želimo BiH kao stabilnu, institucionalno funkcionalnu i naprednu državu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i sve njene građane. 

POČAST ŽRTVAMA KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

Na mjesnom groblju u Stocu Gordan Grlić Radman položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina:

- Tu je bilo stratište gdje su komunistički zločinci bez suda i presude počinili masovna ubojstva civila i razoružanih, zarobljenih vojnika. To je strašno poglavlje povijesti hrvatskog naroda koji je bio žrtva svih totalitarnih ideologija - fašističke, nacističke i komunističke.

Počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta

76. obljetnica Križnog puta: Osuda svih totalitarnih režima i pijetet prema svim žrtvama jedini je put k zacjeljivanju rana iz prošlosti

U MOSTARU S DRAGANOM ČOVIĆEM

Prije toga, ministar vanjski9h i europskih poslova RH u Mostaru se sastao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH (i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH) Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o izbornim reformama i putu te zemlje prema Europskoj uniji.

Novi izborni zakon - preduvjet europskog puta BiH

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnjim nužnim reformskim procesima u BiH - priopćio je HDZ BiH o sastanku:

- Sukladno Mostarskom sporazumu, mora se izmijeniti izborno zakonodavstvo, uz ograničene izmjene Ustava, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji i vjerodostojniji te kako ne bismo više imali ove probleme koje sada imamo u BiH. To je ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, o čemu će ovisiti i daljnje kretanje BiH u procesu euroatlantskih integracija.

A A A