Vijesti
28. 5. 2021.

Vojnici, Hrvati su ponosni na vas! Podupiremo vas s istim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom uskliknuli - Domovini vjerni!

(PHOTO) U cijelosti donosimo obraćanje predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića na svečanom postrojavanju pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu u povodu Dana Hrvatske vojske i 30. obljetnice ustrojavanja pobjedničkog HV-a. „Pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili smo u Vukovar, Varaždin, Sinj, Pulu, Ploče, među hrvatski narod - iz kojeg je i iznikla!“.

Događaj koji je promijenio hrvatsku povijest

Sve vas od srca pozdravljam i čestitam vam Dan Hrvatske vojske!

Uistinu je zadovoljstvo biti ovdje danas s vama i proslaviti 30. obljetnicu događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti!

Jer na taj se dan nije samo održalo prvo postrojavanje Zbora narodne garde, već je Hrvatska stekla ključnu sastavnicu državnosti i suvereniteta time što je ustrojila vlastitu oružanu silu, koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku!

Vizionarstvo dr. Franje Tuđmana

U tome trebamo odati priznanje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i tadašnjem državnom vodstvu, koji su bili svjesni izazova koji stoje pred mladom hrvatskom demokracijom i potrebe da se brani slobodna volja hrvatskog naroda za vlastitom državom. 

I danas, 30 godina poslije, snažno odjekuju vizionarske riječi koje je hrvatskim gardistima s ovog mjesta uputio predsjednik Tuđman: 

"Hrvatsko vrhovništvo činilo je i čini sve da svoju punu suverenost i punu samostalnost postignemo demokratskim načinom, bez žrtava, ali znamo da ćete vi i da će čitavi hrvatski narod ustati na noge kao jedan ako će tu slobodu, tu demokraciju i tu suverenost trebati braniti".

Nisu računali s odlučnošću hrvatskog naroda

Nažalost, njegova su se predviđanja obistinila i Hrvatska je napadnuta u agresiji Miloševićeva režima. 

Mnogi su tada predviđali da će Hrvatska u svega nekoliko tjedana biti osvojena, ali ti nisu računali s odlučnošću hrvatskog naroda i hrabrosti hrvatskih branitelja, čije je srce, čija je ljubav za Domovinom bilo jača od svakog oružja.

A koliko je bilo jače pokazale su velebne pobjede poput blistavog Bljeska i gromoglasne Oluje u kojima je oslobođena većina okupiranog područja i koje su označile kraj rata i donijele mir koji danas uživamo.

Vratili smo dostojanstvo hrvatskim braniteljima, jačamo policiju i HV

Taj mir i tu slobodu platili smo nažalost najvećom cijenom: životom onih najhrabrijih i najzaslužnijih za svaki današnji bezbrižni osmijeh svakog hrvatskog djeteta koje može s optimizmom gledati u budućnost.

I zato, kada gledamo danas našu djecu i naše mlade, sjetimo se onih kojima to dugujemo i budimo zahvalni onima koji su izgubili svoje najmilije!

I zato što to uvijek imamo na umu, naša Vlada vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulaže u hrvatsku policiju i modernizira Hrvatsku vojsku, jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima, uvijek spremni podnijeti najveću žrtvu za sve nas, za svoju Hrvatsku!

Članica NATO-a, najvećeg vojno-političkog saveza

Časnici, dočasnici, vojnikinje i vojnici, danas, 30 godina poslije, Hrvatska je zahvaljujući vašoj hrabrosti, profesionalnosti i odanosti članica NATO-a, najvećeg vojno-političkog saveza u povijesti. To je ponajprije vaša zasluga. I zato je od prvog dana našeg mandata Hrvatska vojska visoko među našim prioritetima. 

Hrvatskim vojnikinjama i vojnicima povećali smo plaće, vratili smo materijalna prava i značajno poboljšali njihove uvjete života i rada diljem Hrvatske. Ulažemo u obrazovanje naših časnika, ali i promičemo obrazovanje i razvoj karijere mladih vojnikinja i vojnika.

Osnaživanje obrane i sigurnosti & modernizacija pobjedničke Hrvatske vojske jedna je od naših najvažnijih zadaća!

Vratili smo vojsku među hrvatski narod - iz kojeg je i iznikla!

Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče. Donijeli smo Strategiju nacionalne sigurnosti i razvili sustav domovinske sigurnosti. Znatno smo povećali obrambeni proračun te u prošlom i sadašnjem mandatu puno uložili u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

Nastavljamo s izgradnjom obalnog ophodnog broda. Nabavljamo višenamjenske borbene helikoptera „Black Hawk“. Radimo na remontu transportnih helikoptera,  Opremamo borbena vozila „Patria“ novim topom i protuoklopnim sustavima te nabavljamo moderne besposadne zrakoplovne sustave.

U suradnji s našim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama, opremit ćemo Hrvatsku vojsku borbenim vozilima Bradley.

Najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost Lijepe Naše

A danas, na 30. rođendan Hrvatske vojske, u znak zahvalnosti za vašu požrtvovnost i odanost, zadovoljstvo mi je da je naša Vlada donijela stratešku odluku o nabavi francuskog Rafalea, jednog od najmodernijih višenamjenskih borbenih aviona.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Time će nove generacije pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, za sljedećih 30 do 40 godina, imati vrhunsku opremu za zaštitu hrvatskog neba, mora i kopna.

Osim moćnog strateškog sredstva odvraćanja Hrvatska će raspolagati i s najmodernijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe. Ovdje nije samo riječ o najvećem ulaganju u obranu od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost Lijepe Naše!

Domovini vjerni!

Dragi časnici, dočasnici, vojnikinje i vojnici, modernizacija Hrvatske vojske jest važna i nju ćemo nastaviti, ali vi ste ono najdragocjenije što Hrvatska vojska ima!

Zato vam želimo omogućiti poticajne uvjete za obrazovanje i obuku za razvoj karijere u Hrvatskoj vojsci - što je ključno za jačanje i perspektivu Hrvatske vojske u cjelini. 

Hrvatska je ponosna na vas, hrvatski narod je ponosan na vas, a Vlada će biti odgovorna  i nastaviti vas podupirati s jednakim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom mogli uskliknuti - Domovini vjerni!

Hrvatska vojska - jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države & postojani čuvar našeg naroda!

A A A