Vijesti
1. 6. 2021.

32 godine poslije svog osnutka HDZ je i dalje dominantna politička snaga

(VIDEO) Andrej Plenković o sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a: Glavna tema, naravno, bila je analiza izbornih rezultata. Jednodušno smo iskazali zadovoljstvo premoćnom, uvjerljivom pobjedom. Prvi put u povijesti imamo 15 župana - dva više nego 2017. - napravili smo znatne iskorake u politici postupnog dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske, pri čemu izdvajam trijumfe u Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Pobijedili smo i u Osijeku, također prvi put.

„Sve stranke sad tvrde da su „pobijedile“ na izborima, no potrebno je samo pogledati brojke, koje su najpouzdaniji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha. HDZ ima 75% županija, 45% gradova, 45% općina. No ne možeš dobiti sve, ne možeš pobjeđivati stalno i svugdje, to je demokracija. Mi dobijemo puno, a ostali nešto, puno manje nego mi“ - također je poručio predsjednik HDZ-a i Vlade RH nakon sastanka nacionalnog vodstva naše stranke.

Izjavu koju je Andrej Plenković dao nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a - kao i odgovore na novinarska pitanja - možete u cijelosti pogledati i poslušati, a u nastavku donosimo dio  njegovih poruka:

Avioni, Dan državnosti, Beroš

Na sjednici smo razgovarali o odluci o nabavi višenamjenskih borbenih aviona i obilježavanju Dana Hrvatske vojske i Dana državnosti, ali se i pripremali za raspravu o povjerenju ministru Viliju Berošu u Hrvatskom saboru.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Glavna tema, naravno, bila je analiza izbornih rezultata.

45% općina, 45% gradova i 75% županija

Jednodušno smo iskazali zadovoljstvo premoćnom, uvjerljivom pobjedom. HDZ je i dalje, 32 godine poslije svog osnutka, a u 5. godini mandata naše Vlade RH, dominantna politička snaga.

CROBAROMETAR: HDZ dvostruko jači od SDP-a!

Sve stranke sad tvrde da su „pobijedile“ na izborima, no potrebno je samo pogledati brojke - koje su najpouzdaniji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha: HDZ je slavio u 45% općina, 45% gradova i 75% županija.

Prvi put u povijesti 15 župana

Prvi put u povijesti imamo 15 župana - dva više nego 2017. - napravili smo znatne iskorake u politici postupnog dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske, pri čemu izdvajam trijumfe u Anđelka Stričaka u Varaždinskoj i Marka Marušića u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U ove dvije županije pobijedili smo poslije dva desetljeća!

HDZ je kolosalni pobjednik lokalnih izbora! Prije četiri godine slavili smo u 13 županija, a sada u - 15!

Vratili smo i Ličko-senjsku županiju - čestitam županu Ernestu Petryju koji je slavio protiv favoriziranog Darka Milinovića!

Jedine dvije županice

Od 15-ero naših župana, 8 je "starih" i 7-ero novih. Upravo je novi bjelovarsko-bilogorski župan Marušić, mladi čovjek od 36 godina, predstavnik nove generacije HDZ-a.

Od novih, dvije su žene. Jedine županice su iz HDZ-a - Antonija Jozić i Martina Furdek Hajdin. Dr. Irena Hrstić, 3. kandidatkinja za županicu, ostvarila je u Istri naš najbolji rezultat u povijesti, iznad 18%.

Prvi put u povijesti i Osijek

SDP-ov primorsko-goranski župan prvi put u povijesti morao je u 2. krug - naš Gari Cappelli ostvario je odličan rezultat. A od 6 najvećih gradova, imamo ih 3: prvi put u povijest Osijek te Zadar i Veliku Goricu.

Ne možeš pobjeđivati baš svugdje i stalno

Iznimno smo zadovoljni iako dva rezultata nisu u skladu s očekivanjima - u Splitu i Šibensko-kninskoj županiji. No ne možeš pobjeđivati baš svugdje i u svakom trenutku. Ne možeš dobiti sve, to je demokracija. Mi dobijemo puno, a ostali nešto, puno manje nego mi.

Unutarstranački izbori na lokalnoj razini

Ondje gdje treba izvući ćemo pouke, sve stranačke organizacije podnijet će politička i financijska izvješća. No nema potrebe ni za kakvim hitnim odlukama, vodstva HDZ-a na terenu zadobila su legitimitet na unutarstranačkim izborima u studenom, a opet ćemo ih na lokalnoj razini organizirati u idućih šest mjeseci, u skladu sa Statutom.

A A A