Vijesti
1. 6. 2021.

Vili Beroš ostaje ministar - Jedini korisni doprinos oporbe rješavanju koronakrize jest to što su se cijepili!

(VIDEO) U cijelosti odbijamo vašu „inicijativu“! U ovih 16 mjeseci, koliko se suočavamo se s najvećom globalnom krizom u zadnjih 100 godina, imali smo dvije skupine aktera. Prva smo mi, koji smo se borili za zdravlje i ljudske živote, sigurnost, radna mjesta, financijsku stabilnost, EU sredstva za gospodarski oporavak i razvoj, investicijski kreditni rejting… Druga skupina, u koju mogu ubrojiti i potpisnike ove „inicijative“, širila je crnilo i najavljivala „400.000 otkaza“, sabotirala rad Stožera, COVID nazivala karijesom, dizala paniku ima li dovoljno zaštitne opreme i tako dalje - poručio je Andrej Plenković u Hrvatskom saboru na raspravi o povjerenju ministru zdravstva.

Ta golema razlika između vas i nas vidi se i dandanas. Hrvatski narod jasno ju je vidio i na lokalnim izborima! - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Udružena oporba svih boja i zastava

Na samom početku svog obraćanja, Andrej Plenković istaknuo je da se ovdje radi o „inicijativi“ grupe raznorodnih oporbenih zastupnika s obzirom da su se skupili potpisi SDP-a, Glasa, Možemo, Mosta i Domovinskog pokreta:

- U cijelosti odbijamo ovu „inicijativu“, što smo elaborirali i u pisanom očitovanju Vlade, koje je argumentirano odgovorilo na sve vaše navode. Važno je podsjetiti da je Hrvatska, kao i cijeli svijet, u ovih 16 mjeseci bila suočena s najvećom globalnom krizom u zadnjih sto godina. Pandemija je utjecala i na zdravstvene sustave i na zdravlje građana, na ekonomiju, financije, društvene aktivnosti, BDP, proizvodnju, radna mjesta - doslovno na svaki aspekt naših života.

„Socijaldemokrati“ zazivali 400.000 nezaposlenih

Dodao je da je Vlada svojim mjerama, unatoč trošku krize od 32 milijarde kuna, očuvala 700.000 radnih mjesta i spasila više od 120.000 poslodavaca. Pritom je podsjetio na zloguke „prognoze“ SDP-ovih zastupnika o „400.000 nezaposlenih“:

- Kao socijaldemokrati zazivali ste socijalnu frakturu. A ona se, gle čuda, nije dogodila. Ljudi rade, posluju, premostili smo krizu, a stvoreni su i preduvjeti za ono što je krasilo naš mandat do 2019. godine: proračunski suficit, smanjenje javnog duga i kontinuirani rast BDP-a. I to sve NE zahvaljujući vama, nego zahvaljujući nama.

Izdvojili smo 2.9 milijardi kn za plaće 215.000 radnika u Zagrebu, a za obnovu osigurali rekordnih 683 milijuna €. Zar je „Možemo“ protiv toga?

Narod vidi razliku između oporbe i Vlade

Poručio je da hrvatski narod jasno vidi razliku između oporbe i Vlade, što je i pokazao na nedavno održanim lokalnim izborima:

- Zato smo mi dobili podršku u 75 posto županija, 45 posto gradova i 45 posto općina te ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine, i to unatoč svim krizama koje su se sručile na nas.

HDZ je kolosalni pobjednik lokalnih izbora! Prije četiri godine slavili smo u 13 županija, a sada u - 15!

Kada je riječ o dugovima, podsjetio je SDP-ove bivše ministre, a današnje zastupnike, da se u mandatu njihove Vlade Hrvatska zadužila za nevjerojatnih 74 milijarde kuna:

- To krasi vašu politiku fenomenalnog vođenja javnih financija, koja je zasigurno ostala zapamćena kao briljantno vrijeme.

BDP u 1. kvartalu 2021. porastao 5.8% spram 4. kvartala 2020. godine! Prosječna neto plaća za ožujak - rekordnih 7.138 kuna!

SDP-ov mandat upamćen po enormnom zaduživanju

Napomenuvši da oporbeni zastupnici za cijepljenje građana nisu učinili baš ništa korisnog, osim što su se i sami cijepili, kazao je da je do sada, zahvaljujući Vladi, prvom dozom ukupno cijepljeno 1.3 milijuna naših sugrađana, dok je s dvije doze cijepljeno više od pola milijuna:

- To se događa zato što smo, kad je nastupila globalna kriza s AstraZenecom, osigurali druga cjepiva. A vi niste ništa pomogli. I naručili smo više od 8.5 milijuna doza cjepiva za ovu godinu. Sigurno ćemo procijepiti sve one koji to žele. I još jednom pozivam sve građane da se cijepe što prije radi zaštite svog zdravlja i zdravlja drugih.

Uz slabljenje pandemije, ubrzano cijepljenje, „COVID putovnice“ i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za gospodarski rast

Velika ulaganja u zdravstvo

S obzirom da je u „inicijativi“ oporbenih zastupnika apostrofirana i Istra, predsjednik Plenković kazao je nekoliko riječi i o ulaganjima u zdravstvo u tom dijelu Hrvatske:

- U Puli se dovršava Opća bolnica, vrijedna 750 milijuna kuna, a taj je novac osigurala ova Vlada. U Rijeci se za 1.1 milijardu kuna gradi praktično novi KBC. Osim toga, 2.4 milijarde kuna uloženo je u 29 lokacija dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema, a investira se i u novu dječju bolnicu. Rast plaća u zdravstvu ukupno je u mandatu iznosio 24 posto plus Covid dodaci. To je onda ta „kriza“ zdravstva i cijepljenja o kojoj zborite!?!

Obnova proizvodnje i očuvanje radnih mjesta u 3. maju & početak gradnje Nove bolnice u Rijeci!

Beroš će ostati ministar!

Podnositeljima „inicijative“ poručio je, na kraju, da će Vili Beroš ostati ministar:

- Borit će se i dalje, zajedno s cijelom ekipom. A najdraža mi je naša točka 10 u odgovoru na vašu „inicijativu“, u kojoj mu zamjerate proslavu 5. srpnja. A mi odgovaramo da je, za razliku od HDZ-ova stožera u Arheološkom muzeju, u vašim stožerima naglo došlo do pada broja prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga!

BEROŠ: Kritike bazirane na neistinama pljuska su svim hrvatskim građanima!

Ministar zdravstva Vili Beroš upitao je oporbene zastupnike gdje im se skrila istina i žive li oni u istoj državi:

- Konstruktivne kritike su dobrodošle. Kritike bazirane na neistinama i konstrukcijama, međutim, za najveću su osudu kako izvan Hrvatskog sabora, tako i u njemu. A pogotovo kada se kritizira hrvatski zdravstveni sustav koji je iznio ovu borbu na svojim plećima. To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima!

A A A