Vijesti
2. 6. 2021.

Strani veleposlanici Hrvatskoj čestitaju Dan državnosti, a ignorira ga predsjednik RH!?

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i saborski zastupnik Mario Kapulica: Milanovićev otvoreni prijezir prema Danu državnosti izravno svjedoči da on ne poštuje zakone i norme vlastite države. Predsjednik RH svojom je čašću prisegnuo da će kao državni poglavar čuvati Ustav i zakone, no on nepoštivanjem odluke Hrvatskog sabora - koji je 30. svibanj proglasio Danom državnosti i državnim blagdanom - utire put njihovom derogiranju.

Priopćenje predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ donosimo u cijelosti:

Milanovićev prijezir prema norma vlastite države

Premda je Milanović i prošle godine posve otvoreno pokazao nepoštovanje prema odluci Hrvatskog sabora o 30. svibnju kao državnom prazniku (Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj NN 110/19 na snazi od 01.01.2020.), njegov ovogodišnji otvoreni prijezir prema tom blagdanu još izravnije svjedoči da ne poštuje norme vlastite države.

Predsjednik Andrej Plenković: Drage sugrađanke i sugrađani, Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, od srca vam čestitam Dan državnosti!

Dan državnosti je za predsjednika države, kako je jučer izjavio, praznik koji je hrvatskom narodu 1991. „nametnuo HDZ“ ili - kako se podrugljivo izrazio - „dan pečenih volova“!?

Svehrvatski dan proslave naše državnosti

Nasuprot takvim Milanovićevim ocjenama, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman opisao je 30. svibanj kao dan održavanja prvih slobodnih višestranačkih izbora i dan kada je izabrano vrhovništvo suverene Hrvatske te je u dopisu svim organizacijama HDZ-a poručio da taj dan treba slaviti kao „dan duhovnog pomirenja svih koji su se pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda sa zavjetom da ćemo svi zajedno i složno raditi za boljitak i sreću svoje domovine.“

Dakle, nije opisao 30. svibanj kao dan pobjede jedne stranke, nego kao svehrvatski dan proslave naše državnosti!

Ignoriranje državnog blagdana

U odnosu sadašnjeg predsjednika RH prema 30. svibnju dva su problema. Prvi je odnos prema uspostavi predstavničkog tijela hrvatskih građana i nositelja zakonodavne vlasti.

Milanović pokazuje da mu je neprihvatljivo to što je pri konstituiranju prvog demokratskog višestranačkog sabora Hrvatska demokratska zajednica bila predvodnik u borbi za demokratizaciju društva te najdosljedniji zagovornik vizije samostalne hrvatske države. I takvom svom političkom stavu, na koji ima pravo, podređuje nešto na što nema pravo, a to je ignoriranje državnog blagdana.

Sinergija vizionarske uloge dr. Franje Tuđmana, nacionalnog zajedništva & neustrašivosti hrvatskog naroda

Zar će i Dan Hrvatske vojske proglasiti „stranačkim aktom“?

Primjenom takvog kriterija i ostale ključne odluke Hrvatskog sabora u procesu našeg osamostaljenja mogle bi se interpretirati kao „HDZ-ove odluke“ (s obzirom da je politički nositelj tih odluka bila HDZ-ova saborska većina) i biti osporavane kao „stranački akti“. Moglo bi se to činiti i sa svim bitnim odlukama prvog hrvatskog predsjednika koji je za vrijeme svog mandata, što je Ustav tada dopuštao, obnašao i dužnost predsjednika HDZ-a.

Što je sa nedavno obilježenim Danom Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicom ustrojavanja Zbora narodne garde, koji predsjednik Milanović, za sada, priznaje? Može li itko od nositelja državne vlasti sutra dovesti taj datum u pitanje „argumentom“ tadašnje velikosrpske politike da je to zapravo bio dan kada je HDZ osnovao svoju „stranačku vojsku“? I tko je tom logikom izvojevao pobjedu u Domovinskom ratu: hrvatska ili stranačka vojska?

Vojnici, Hrvati su ponosni na vas! Podupiremo vas s istim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom uskliknuli - Domovini vjerni!

Derogiranje Ustava i zakona

Drugi je problem formalno-pravni odnos prema zakonu što ga je donio Hrvatski sabor, koji je kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo 30. svibanj proglasio Danom državnosti i državnim blagdanom. Osobni pogledi i interpretacije novije hrvatske povijesti to ne smiju dovesti u pitanje. Zato je zabrinjavajuće što to čini predsjednik RH koji je svojom čašću prisegnuo da će se kao hrvatski državni poglavar držati Ustava i zakona.

Zbog toga se, kada već drugi put zaredom odbija građanima čestitati Dan državnosti, predsjednik RH odmiče od uloge institucija nadstranačkog čimbenika našeg političkog i društvenog života te zakona koje je donio Hrvatski sabor. Ignoriranjem ovog, kao i bilo kojeg drugog zakona, predsjednik RH prestaje biti čuvar Ustava i zakona i utire put njihovom derogiranju.

A A A