Vijesti
2. 6. 2021.

Približavamo se cilju od 50% procijepljenosti odrasle populacije do kraja lipnja - Još jednom pozivamo sve da se cijepe što prije!

(VIDEO) Andrej Plenković na 61. sjednici Vlade RH: „Brojke su vrlo dobre, oko 1.3 milijuna građana primilo je prvu dozu cjepiva, a 522.000 i drugu. Ne bi bilo dobro da sada, zbog jenjavanja epidemije, neki pomisle da cijepljenje nije važno. Ono je i dalje najbolji način zdravstvene zaštite i ključ uspjeha turističke sezone“. Na sjednici je usvojen i Plan revitalizacije Imunološkog zavoda. Vili Beroš: „Izgradit ćemo novu tvornicu u Brezju, u Svetoj Nedelji. Obnova proizvodnje virusnih cjepiva i imunoloških lijekova strateški je, gospodarski i javnozdravstveni interes naše zemlje“.

Sa zadovoljstvom mogu objaviti i da jučer uspostavljeni nacionalni sustav izdavanja EU digitalnih COVID potvrda odmah profunkcionirao. Riječ je o dokumentu koji će građanima olakšati kretanje. Dosad ih je izdano već više od 40.000! - također je kazao predsjednik Vlade RH i HDZ-a na početku sjednice.

Uz slabljenje pandemije, ubrzano cijepljenje, „COVID putovnice“ i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za gospodarski rast

Kao i obično, osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.

Dan hrvatske državnosti

Govoreći o Danu državnosti, obilježenom 30. svibnja, istaknuo je da se radi o važnom datumu u povijesti moderne i suvremene Hrvatske kada je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor, a koji je označio početak donošenja svih važnih odluka za hrvatsku samostalnost i slobodu:

- Toga dana prisjetili smo se svih onih koji su najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, a prije svega hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo naše slobode, te jedinstvene i vizionarske uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Andrej Plenković: Drage sugrađanke i sugrađani, Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, od srca vam čestitam Dan državnosti!

Dodao je da je Dan državnosti obilježen svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu te izrazio zadovoljstvo što mu je nazočio i slovenski premijer Janez Janša - koji je i sam bio akter prekretničkih zbivanja 90-ih godina prošlog stoljeća - osobito u svjetlu činjenice da Slovenija 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.

Nabava Rafalea - povijesna odluka

Predsjednik Plenković podsjetio je da je prošlog tjedna obilježen i Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske:

Vojnici, Hrvati su ponosni na vas! Podupiremo vas s istim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom uskliknuli - Domovini vjerni!

- Na prošloj sjednici Vlade donesena je i povijesna odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Tu je odluku ocijenio golemim iskorakom za hrvatsku nacionalnu sigurnost i jačanje obrambenih sposobnosti.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Približavamo se cilju od 50% procijepljenosti

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da su brojke i dalje povoljne, bilježi se pad i novozaraženih i hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima, dok se povećava broj cijepljenih građana. Dodao je da je gotovo 1.3 milijuna građana primilo prvu dozu, a 510.000 ih je cijepljeno objema dozama:

- Polako, ali sigurno dolazimo prema onome željenom cilju od 50 posto cijepljenih najmanje jednom dozom do kraja lipnja. Cjepiva ima dovoljno i apeliram na sve naše sugrađane da se cijepe. Pozivam sve županijske službe za javno zdravstvo, obiteljske liječnike i Ministarstvo zdravstva da u sljedeća četiri tjedna naprave maksimalne napore kako bismo iskoristili sve ove doze koje nam stižu.

Istaknuo je da je bit cijepljenja zaštita te kako ne bi bilo dobro da sada, zbog jenjavanja epidemije, dio građana pomisli da cjepivo više nije toliko važno:

- Cijepljenje je najbolji način i da se osigura siguran boravak u Hrvatskoj tijekom turističke sezone. Zato još jedan poziv: molim vas, cijepite se što prije svi.

Povratak na pretkrizno razdoblje

Što se tiče rebalansa proračuna, koji je ponajviše potaknut povećanim troškovima u zdravstvu, naglasio da je Vlada vodila odgovornu politiku javnih financija s ciljem postizanja makroekonomske stabilnosti i stvaranja temelja za održivi gospodarski rast, u čemu je bila zaista izvrsna od 2016. do 2019. godine, prije koronakrize:

- Prva smo Vlada koja je ostvarila i proračunske viškove i uravnoteženi proračun. Rapidno smo smanjivali javni dug, sjajnim tempom išli prema ispunjavanju svih zahtjevnih i visokih kriterija koji su pred nama za uvođenje eura. Nakon pandemije, naš je cilj u ovoj godini utvrditi put vraćanja na razdoblje prije krize.

Bez obzira na trenutačni rast deficita, kako je istaknuo i potpredsjednik Zdravko Marić, javni dug već će nam ove godine ponovno biti u silaznoj putanji: na kraju 2021. očekujemo pad s 88.7 na 86.6% BDP-a! - dodao je Plenković.

Ohrabrujuće prognoze gospodarskog rasta

Dodao je da je hrvatska Vlada i dalje, u kritičnom, distanciranom, hladnom i objektivnom pogledu neovisnih međunarodnih financijskih institucija i agencija za kreditni rejting, vlada koja točno zna što radi i kuda ide:

- Njihova reakcija jest ta da smo i dalje u razini investicijskog kreditnog rejtinga te da imaju razumijevanje za naše okolnosti. Ovo je godina u kojoj ćemo imati očekivani rast od preko 5 posto.

Potvrda investicijskog rejtinga svjedoči da je naša Vlada snažno odgovorila na krizu. Posvećeni smo reformama ZA brži rast!

Istaknuo je da su podaci o BDP-u u prvom tromjesečju ohrabrujući te izrazio uvjerenje da će ti podaci za drugo, a posebno treće tromjesečje s obzirom na turističku sezonu, biti još bolji:

- Stoga je sada važno napraviti rebalans proračuna. Hrvatskom saboru predlažemo izmjene i dopune Državnog proračuna: povećanje prihoda za 3 milijarde kuna, a rashode za 9.4 milijarde kuna. Očekujemo proračunski manjak na razini 3.8 posto BDP-a, no to neće neće ugroziti temeljni cilj ulaska Hrvatske u eurozonu. Rebalans je dobar, pravodoban potez za funkcioniranje države i servisiranje svih obaveza.

BDP u 1. kvartalu 2021. porastao 5.8% spram 4. kvartala 2020. godine! Prosječna neto plaća za ožujak - rekordnih 7.138 kuna!

PLAN REVITALIZACIJE IMUNOLOŠKOG ZAVODA!

Predstavljajući Plan revitalizacije Imunološkog zavoda, koji je na sjednici donijela Vlada RH, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je obnova proizvodnje virusnih cjepiva i ostalih imunoloških lijekova, koja u Hrvatskoj ima stoljetnu tradiciju, strateški, gospodarski i javnozdravstveni interes naše zemlje:

- Planiramo izgraditi novu tvornicu u industrijskoj zoni u Brezju, u Svetoj Nedelji, kojom ćemo osigurati samodostatnost kvalitetnih cjepiva radi pravodobne imunizacije stanovništva, ali i lijekova iz krvne plazme i zmijskih protuotrova - što nam otvara nove tržišne perspektive. Za izgradnju tvornice vlada zanimanje strateških partnera, već samom prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, ali se projekt može realizirati i putem EU fondova.

Godinama je Imunološki zavod bio zanemarivan - dodao je Beroš - a mi ćemo to promijeniti!

- Riješit ćemo vlasnički dualitet prijenosom imovine na RH: gasi se trgovačko društvo, a aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu.

A A A