Vijesti
2. 6. 2021.

Europska komisija podržala ubrzani ulazak Hrvatske u Schengen!

Iz EK navode da članstvo nije samo legitimno očekivanje Hrvatske, nego je ono i u interesu jačanja sigurnosti cijelog EU-a. Andrej Plenković: Ulazak u Schengenski prostor i eurozonu, dvije dublje europske integracije, najvažniji su vanjskopolitički ciljevi u razdoblju pred nama. Po mom dubokom uvjerenju, u Schengen ćemo ući 2022. godine, ispunili smo sve kriterije. Karlo Ressler: RH primjereno ispunjava dužnost zaštite državne i EU granice, vrijeme je da počne uživati sve prednosti schengenske zone. Nastavljamo s odbacivanjem lažnih optužbi euroljevice o „kršenju prava ilegalnih migranata“!

Hrvatska za pristupanje Schengenu u ima snažnu potporu ne samo Europske komisije, nego i niza država članica Europske unije - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a te dodao:

- Potom slijedi eurozona. Nastavljamo ispunjavati kriterije, koji su dio našeg Akcijskog plana, želimo u ovo doba iduće godine stići pred “ciljnu ravninu”. Ovogodišnji deficit od 3.8% BDP-a, koliko ga procjenjujemo, ostavlja RH u prihvatljivim okvirima za europodručje. S očekivanim gospodarskim rastom iduće godine i uz razumijevanje Europske unije za COVID okolnosti, vjerujem da će nam biti dohvatljiv cilj članstva.

POZIV NA PROŠIRENJE SCHENGENSKE ZONE

Europska komisija (EK) poziva na proširenje schengenske zone na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u području bez graničnih kontrola. Te zemlje su u stanju sprječavati neovlaštene ulaske na naš teritorij i štititi vanjske granice EU-a - poručila je iz Bruxellesa europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson predstavljajući Strategiju EU-a za snažniji i otporniji šengenski prostor.

Time je na putu za Schengen tim zemljama jedino još preostalo da države članice Europske unije donesu političku odluku o njihovom primanju.

Članstvo u interesu jačanja sigurnosti cijelog EU-a

- Vrijeme je da Europsko vijeće slijedi pozitivne ocjene EK-a o spremnosti tih zemalja i donese odluku o njihovom ulasku. Za EK je proširenje šengenske zone na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku prioritet. Činjenice i naše evaluacije pokazuju da su te tri zemlje spremne za ulazak - istaknuo je pak potpredsjednik EK-a za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Iz EK pritom navode da članstvo u šengenskoj zoni nije samo legitimno očekivanje tih zemalja, nego je ono i u interesu jačanja sigurnosti cijelog EU-a. „Njihovo primanje također je ključno za jače međusobno povjerenje u šengenskom prostoru”.

RESSLER: Nastavljamo borbu protiv lažnih optužbi euroljevice!

U povodu lijepe vijesti iz Bruxellesa oglasio se i naš eurozastupnik Karlo Ressler:

- Usprkos stalnim napadima lijevih europarlamentaraca o „kršenju prava ilegalnih migranata“, EK je pozvala na ubrzani ulazak Hrvatske u Schengen. Naša zemlja primjereno ispunjava svoju dužnost zaštite i državne i europske granice, vrijeme je da počne uživati sve prednosti područja bez graničnih kontrola.

Zato nastavljamo sa zajedničkom borbom za ravnopravnost Hrvatske, odbacivanje političkih napada u Europskom parlamentu i ulazak u Schengen. EP će potvrditi hrvatsku spremnost! - zaključio je Ressler.

A A A