Vijesti
3. 6. 2021.

Velika je simbolika hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, no Milanović stalno govori o Zvonimirovu Gradu kao da je kolodvor ili kasarna

Andrej Plenković za RTL Danas: Predsjednik države si dopušta ignorirati Dan državnosti koji je donio Hrvatski sabor. Nije ga niti čestitao Hrvaticama i Hrvatima, ali Milanovića nitko ne pita zašto nije išao na Oltar domovine. Očito se opet radi o dvostrukim kriterijima. * Neuspjeli opoziv ministra Beroša? Ne znam više koja je to propala „inicijativa“ udružene oporbe dok mi čuvamo radna mjesta, borimo se za EU sredstva, pripremamo turističku sezonu, želimo cijepiti što veći broj ljudi, nabavljamo višenamjenske borbene avione, spajamo Pelješki most s kopnom...

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH gostovao je u emisiji RTL Danas. Donosimo njegove ključne poruke:

Predsjednik države protiv Dana državnosti

Imamo predsjednika države koji si dopušta ignorirati Dan državnosti koji je donio Hrvatski sabor. Odbio je doći na svečani koncert u subotu, na kojem je bio čak i bivši predsjednik Ivo Josipović. Dan državnosti nije niti čestitao Hrvaticama i Hrvatima, građankama i građanima, nije išao ni na Oltar domovine, ali to Milanovića nitko ne pita. zašto. Očito se opet radi o dvostrukim kriterijima. Ponavljam: svatko će polagati svoje vijence; na pojedinim ćemo događajima biti skupa, ali neće biti zajedničkog vijenca. Nema potrebe za tim.

Strani veleposlanici Hrvatskoj čestitaju Dan državnosti, a ignorira ga predsjednik RH!?

Simbolika zastave na kninskoj tvrđavi

Obilježavanje Oluje u Glini? Knin je Zvonimirov Grad, a Milanović stalno govori o njemu kao da je kolodvor ili kasarna. Velika je simbolika hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Poštujemo Domovinski rat i svaku bitku, a pogotovo hrvatske branitelje, pogledajte što je u zadnjih pet godina za njih napravio general Tomo Medved.

Novi debakl destruktivne oporbe

Neuspjeli opoziv ministra Vilija Beroša? To je ne znam više koja propala „inicijativa“ udružene oporbe dok mi čuvamo radna mjesta, borimo se za europska sredstva i za ulazak Hrvatske u Schengen, pripremamo turističku sezonu, želimo cijepiti što veći broj ljudi, nabavljamo višenamjenske borbene avione, spajamo Pelješki most s kopnom...

Vili Beroš ostaje ministar - Jedini korisni doprinos oporbe rješavanju koronakrize jest to što su se cijepili!

Još jedan debakl udružene oporbe. Od potrebnih 76 ruku za opoziv ministra Berošu, skupili su svega - 57!

„Neovisno“ uvijek za ljevicu

Zašto ja kao premijer koji vodi Vladu RH u vjerojatno najtežim uvjetima u kojima se Hrvatska našla nakon velikosrpske agresije, koji je od naroda izabran dva puta za redom, ne bih mogao izreći svoj stav o „neovisnom“ analitičaru (Draženu Laliću - op. ur.) kojem Vaša televizija daje honorar za komentiranje izbora u Zagrebu?

A sami znate da je bio kandidat na jednoj listi ljevice za tu istu Gradsku skupštinu Grada Zagreba, da je u javnom angažmanu uvijek bio na strani ljevice. On je na RTL-u izrazito negativno, najnegativnije moguće, govorio o kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, ali je prije toga kandidata platforme Možemo nazivao „naš Tomašević". Zašto ga onda ne predstavite kao ono što i jest - kao komentatora s lijevog političkog spektra?

Pravo na komentiranje kampanje

Ne, ne radi se o optuživanju medija, o miješanju u uređivačku politiku, nego o mojem komentaru kampanje za lokalne izbore, i to argumentiranom, na konkretnom primjeru. Činjenica jest da su HDZ-ovi kandidati u Zagrebu i Splitu u medijima bili izloženi baražnoj vatri - i to se osjetilo na rezultatu. Pa nećete vi promijeniti uređivačku politiku zato što sam izrekao svoje stajalište. Namjerno sam to napravio, upravo zato da testiram što će se dogoditi ako dignem malo ton u vezi medija.

Još bolji rezultat nego pobjedničke 2017.

Na lokalnim su izborima svi HDZ-ovi kandidati imali moju podršku kao predsjednika stranke. HDZ još jednom dobio daleko najveću potporu hrvatskih birača. Postigli smo čak i bolji rezultat nego 2017. godine: imamo 75 posto županija, 45 posto gradova, 40 posto općina. Prvi put u povijesti imamo gradonačelnika Osijeka.

32 godine poslije svog osnutka HDZ je i dalje dominantna politička snaga

Poslije više od 20 godina pobijedili smo u Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a vratili smo Ličko-senjsku. Profilirali smo HDZ na desnom centru, zahvatili veliki broj birača centra te stoga i uspjeli napraviti golemi iskorak na zapadu Hrvatske.

Suradnja s gradonačelnikom Zagreba

Pismom sam čestitao svim izabranim županima i gradonačelnicima u središtima županija. Planiram sastanak s Tomislavom Tomaševićem. Zvali smo ga neki dan, ali se on nije javio. Danas mi je suradnica javila da je uzvratio poziv, da ga onog dana u gužvi nije vidio, no sad sam ja imao druge obveze. Naći ćemo se. Očekujem korektnu suradnju, kakvu je i dosad Vlada imala sa županijama, gradovima i općinama neovisno o političkoj opciji.

Izdvojili smo 2.9 milijardi kn za plaće 215.000 radnika u Zagrebu, a za obnovu osigurali rekordnih 683 milijuna €. Zar je „Možemo“ protiv toga?

Ispunili sve što smo dogovorili s Čačićem

Ne vidim zašto bi Radimir Čačić izišao iz parlamentarne većine, jer sve što smo dogovorili, to smo i ispunili. Varaždinsku županiju očekuje gospodarski rast i realizacija dogovorenih projekata. Među ostalim, uvrstili smo varaždinsku bolnicu i željezničku prugu Varaždin-Zagreb u Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Lokalni izbori su - lokalni. I ne bi smjeli utjecati na suradnju na nacionalnoj razini.

A A A