Vijesti
4. 6. 2021.

U Hrvatskoj, među prvima u EU-u, u potpunosti funkcionira nacionalni sustav za izdavanje digitalne COVID potvrde!

PPVRH Davor Božinović: „Poslali smo poruku svim građanima Europske unije da će jako brzo moći ući u RH. Proces granične provjere traje svega 10-ak sekundi. Mislim da ne treba naglašavati koliko je to važno za nas kao turističku zemlju“. Dodajmo da smo u svibnju ostvarili 451.000 turističkih dolazaka, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 412%! Pritom su inozemni gosti ostvarili više od 312.000 dolazaka. Hrvatska - sigurna destinacija!

U prvih 24 sata izdano je 40.000 digitalnih potvrda - otkrio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na graničnom prijelazu Bregana: 

- Hrvatska, među prvima u Europskoj uniji, ima spreman sustav za korištenje COVID potvrda! Poslali smo poruku svim građanima EU-a da će, ako su im u njihovim zemljama izdane potvrde, jako brzo moći prijeći hrvatsku granicu. Proces granične provjere epidemioloških uvjeta za ulazak u našu zemlju traje svega 10-ak sekundi. Mislim da ne treba naglašavati koliko je to važno za nas kao turističku zemlju.

Više od milijun eura bespovratnih EU sredstava

Prilikom demonstracije korištenja COVID potvrde za ulazak u Lijepu Našu na Bregani, Božinović je kazao i da je cijeli projekt - u koji je uključena izrada IT rješenja, opremanje granica s 300-tinjak čitača kodova s digitalne potvrde te nabava printera za poslovnice HZZO-a u kojima se također može izdati potvrda - „težak“ nešto više od milijun eura: 

- A ta je sredstva Hrvatska bespovratno dobila iz EU-a! Ponavljam: među prvim smo članicama EU-a koje su krenule s digitalnim potvrdama, a zasigurno će ih i druge države ubrzo početi primjenjivati. Do 1. srpnja sve će države članice imati ovaj sustav. 

 

Uz slabljenje pandemije, ubrzano cijepljenje, „COVID putovnice“ i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za gospodarski rast

 

Na snazi nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Podsjetio je da su od 2. lipnja na snagu stupile nove mjere za prelazak hrvatske granice: 

- Negativan PCR test sada može biti star 72 sata od trenutka uzimanja testa do dolaska na granicu, dok je prije to bilo 48 sati. A za ulazak je po novome dovoljna i jedna doza cjepiva, ako je prošlo više od 22 dana od primanja prve doze cjepiva Pfizera, Moderne, Gamaleye i AstraZenece.  

I ne samo da je Hrvatska među prvima uvela COVID potvrde, nego smo i po pitanju tehničkog rješenja - nastavio je Božinović - među najnaprednijim zemljama EU-a: 

- I svi hrvatski građani koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od cijepljenja, također mogu dobiti COVID potvrdu, i to preko sustava e-građani ili u poslovnicama HZZO-a. 

Hrvatska ulazi u Schengen

Odgovarajući na pitanja novinara, naglasio je da je pristupanje Hrvatske Schengenskom području i nacionalni i europski interes:

- Drago mi je da u Europskoj uniji ta spoznaja sve više biva ukorijenjena, stoga sam siguran da ćemo u dogledno vrijeme ući u EU područje slobodnog kretanja. Hrvatska, uostalom, pokriva najdužu vanjsku kopnenu granicu EU-a.

 

Europska komisija podržala ubrzani ulazak Hrvatske u Schengen!

 

 

INTEGRACIJOM S EU PRISTUPNIKOM OSIGURANA PREKOGRANIČNA INTEROPERABILNOST 

Kako je još prije priopćila Vlada RH, hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost. 

Nacionalni granični informacijski sustav 

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova uspješno je integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu Odluke Vlade o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. 

AKD je putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr učinio građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda.

SJAJAN POČETAK PREDSEZONE

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u svibnju ostvareno 451.000 turističkih dolazaka i 1.9 milijuna noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 412% u dolascima i 256% u noćenjima. Pritom su inozemni gosti ostvarili više od 312.000 dolazaka i više od 1.5 milijuna noćenja.

Hrvatska je očito na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, kvalitetna i dobro pripremljena destinacija. 

 

Očekujemo puno bolju turističku sezonu nego prošle godine - Hrvatska je sigurna destinacija!

 

 

A A A