Vijesti
7. 6. 2021.

CRO Demoskop: HDZ povećao prednost ispred SDP-a!

Redovito istraživanje RTL-a potvrdilo je rezultate lokalnih izbora - HDZ je uvjerljivo najjača stranka.  Vodimo ispred družine Peđe Grbina i Arsena Bauka za velikih 7.9 postotnih bodova. SDP je zadržao drugu poziciju, ali im se više nego ikada dosad približila platforma Možemo. Domovinski pokret (8.2%) ostao je na istom, dok je MOST (5.4%) gubitnik mjeseca: bilježi pad od gotovo 2 postotna boda. Potonuo je i IDS.

Kontinuirano u uvjerljivom vodstvu 

Tjedan dana nakon lokalnih izbora, RTL je donio novo istraživanje političkih preferencija hrvatskih građana.

I prema CRO Demoskopu za lipanj, HDZ je kontinuirano u uvjerljivom vodstvu u odnosu na konkurenciju.

HDZ povećao prednost - SDP tone

Ne samo da smo i dalje prvi izbor među ispitanim biračima, nego smo i povećali prednost ispred SDP-a sa svibanjskih 7.1 na lipanjskih 7.9 postotnih bodova. 

HDZ, naime, bilježi blagi rast, s 26.7 prije mjesec dana na sadašnjih 26.8%, dok je SDP-u u istom razdoblju pao rejting za 0.7 postotna boda - s 19.6 na 18.9%.

Možemo puše za vrat SDP-u

No da SDP tavori ili nazaduje, to više i nije neka vijest. Vijest je to da se družini Peđe Grbina i Arsena Bauka - kako komentiraju na RTL-u - više nego ikada dosad približila platforma Možemo. 

Opciji koja je dobila zagrebačkog gradonačelnika rejting je od svibnja do lipnja porastao za više od 4 postotna boda. Sada imaju podršku 13.4% ispitanika, a prije mjesec dana ona je iznosila - 9.1%.

Domovinski pokret na - istom

Prema CRO Demoskopu, Domovinskom pokretu nije pomoglo to što je njihov čelnik ušao u drugi krug za zagrebačkog gradonačelnika: imaju isti rejting kao prošlog mjeseca - 8.2%. 

MOST gubitnik mjeseca 

No MOST s pravom možemo proglasiti gubitnikom mjeseca: s 5.4% ta stranka bilježi pad od gotovo 2 postotna boda. Prije mjesec dana imala je podršku od 7.1%. 

Nitko drugi ne prelazi prag 

I to je to. Nijedna druga stranka ne prelazi izborni prag od 5%. Štoviše, sve su ispod 2%.

HSS s 1.7% na sličnom je rejtingu kao u svibnju. Rast, međutim, bilježe CENTAR (s 1.0 na 1.5%) koji je dobio splitskog gradonačelnika & FOKUS (s 1.0 na 1.4%) koji se nametnuo u više gradova u Zagrebačkoj županiji. 

IDS u silaznoj putanji 

Tu su i HNS (1.4%) i Bandić Milan 365 (1.2%), a tek onda je IDS s 0.8%, s padom rejtinga ispod magične granice od jedan posto.

Prije mjesec dana IDS je bio na 1.3% podrške. Ta je stranka očito u silaznoj putanji. 

13.9% neodlučnih

Bazen neodlučnih birača i dalje je dubok - navode na RTL-u. Njih je čak 13.9%.

NAPOMENA:

Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na 1.300 ispitanika 1., 2. i 4. lipnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

A A A