Vijesti
5. 6. 2021.

Grlić Radman: Pravedni izborni zakon - jedini jamac stabilne, funkcionalne, europske i prosperitetne BiH!

„Hrvatska i po Ustavu RH i kao supotpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma dužna je brinuti o položaju Hrvata u BiH, a to smo dužni i kao odgovorna članica Europske unije i NATO-a“. Naš ministar vanjskih i europskih poslova sudjelovao je u Splitu, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, na konferenciji "Lijepa zemlja Bosna i Hercegovina", na kojoj je predstavljeno četveroknjižje "Iznad crte" predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Gordan Grlić Radman u svom je izlaganju naglasio da su četiri knjige prof. dr. sc. Dragana Čovića "doista veličajno svjedočanstvo njegove dugogodišnje političke borbe na međunarodnoj i domaćoj sceni za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH“, za koju se i Republika Hrvatska konzekventno, bezrezervno zauzima:

- Upravo zahvaljujući Čovićevim aktivnostima mnogi relevantni čimbenici danas u svijetu imaju objektivniju sliku što se zapravo događa u BiH i izazovima u smislu očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Hrvatska i po Ustavu RH i kao supotpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma dužna je brinuti o položaju Hrvata u BiH, a to smo dužni i kao odgovorna članica Europske unije i NATO-a.

Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora BiH 

Nedavnom Rezolucijom Hrvatskog narodnog sabora BiH - nastavio je hrvatski MVEP - utvrđena je nužnost promjene izbornog zakona kako bi Hrvati bili legitimno predstavljani na svim razinama vlasti:

- Svjedočimo situaciji da „hrvatski“ član Predsjedništva BiH nije izabran glasovima Hrvata, već preglasavanjem, majorizacijom drugog naroda, što nije u skladu ni s Ustavom BiH ni s duhom i slovom Daytonsko-pariškog sporazuma.

 

Rezolucija IX. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine

 

Nužne izmjene diskriminatornog izbornog zakona 

Hrvatska će ustrajno upozoravati međunarodnu zajednicu na narušeni položaj Hrvata u BiH i potrebu izmjene diskriminatornog izbornog zakona - zaključio je Grlić Radman:

- Jer je jedino pravedni izborni zakon jamac stabilne, funkcionalne, europske i prosperitetne BiH. Hrvatska je iskreni zagovaratelj BiH na njenom euroatlanskom putu. Ideja europske BiH ravnopravnih naroda danas ima daleko snažnije međunarodne oslonce koji se mogu koristiti u punom kapacitetu kako za dobro BiH, tako i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

 

Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti u temeljnim pravima - mora se mijenjati izborni zakon!

 

„IZNAD CRTE“

U četiri knjige na nekoliko tisuća stranica akademik Dragan Čović opisao je 20 godina svog života i djelovanja. 

Prva je posvećena europskom putu BiH, druga knjiga govori o njegovim susretima s vjerskim velikodostojnicima, a treća sadrži intervjue i medijske nastupe. Četvrta je fokusirana na susrete koje je Čović imao sa svjetskim čelnicima.

A A A