Vijesti
8. 6. 2021.

Milanovićeva je retorika neprihvatljiva. Domovinski rat počeo je u Kninu & završio u Kninu - i ondje se treba održati središnja proslava Dana pobjede!

Medved: Neshvatljivo je zbog čega on osporava tradicionalnu proslavu u Kninu. U kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda Knin i slika dr. Tuđmana na tvrđavi simboli su pobjede. Anušić: Nadao sam se da će Milanović, koji bi trebao predstavljati sve građane, imati uljuđene poruke kojima ćemo se ponositi, no on postupa suprotno: vrijeđa na osobnoj razini i proizvodi sukobe. Čini mi se da iza njegovog „prijedloga“ ipak stoji dublja agenda, podsjeća me to na SDP-ovu Vladu koja je ukinula Dan državnosti 30. svibnja. Kapulica: Imamo predsjednika RH koji glumi štemera i želi piti viski, a redikulizira političku scenu. Nastoji destabilizirati HDZ i Vladu, ali mu to neće proći. Jer smo na lokalnim izborima postiglinajbolji rezultat do sada!

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke, zamjenik predsjednika HDZ-a general Tomo Medved komentirao je nove salve uvreda Zorana Milanovića i njegov „prijedlog“ o premještanju središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti iz Zvonimirova Grada u Glinu.

Na istu su se temu, samo uoči sjednice, oglasili i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić te član Predsjedništva HDZ-a Mario Kapulica. Donosimo njihove ključne poruke:

MEDVED: Njegujmo kulturu sjećanja & prenosimo istinu o Domovinskom ratu

Milanovićeva je retorika neprihvatljiva. Pritom je potpuno neshvatljivo zbog čega on dovodi u pitanje tradicionalnu proslavu u Kninu dva mjeseca prije obljetnice Oluje. 

Velika je simbolika hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, no Milanović stalno govori o Zvonimirovu Gradu kao da je kolodvor ili kasarna

Domovinski rat počeo je u Kninu, završio je u Kninu - i ondje se treba održavati središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. U kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda Knin i dolazak dr. Franje Tuđmana na kninsku tvrđavu simboli su pobjede. Obveza nam je njegovati kulturu sjećanja i mlađim naraštajima prenositi istinu o pravednom, obrambenom Domovinskom ratu. 

Proslava Dana pobjede u više od 50 gradova i općina 

No Oluja se, naravno, može slaviti i u drugim gradovima. Ministarstvo hrvatskih branitelja u prošlih je 5 godina financiralo proslavu Dana pobjede u više od 50 gradova i općina, među njima i u Glini koja je, kao i Petrinja, strašno propatila u velikosrpskoj agresiji. 

U Glini dostojanstveno obilježavamo i datume stradanja hrvatskog naroda, osobno sam najmanje pet puta bio na tim obljetnicama kako bih odao počast našim žrtvama. Duboko poštujemo sve hrvatske branitelje i sva područja koja su stradala tijekom Domovinskog rata.

ANUŠIĆ: Dublja agenda - destrukcija državnih simbola

Obljetnica Oluje može se, naravno, proslaviti u svakom gradu, ali središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održava se u Kninu - zbog simbolike, povijesti i svega što Zvonimirov Grad predstavlja za Hrvate. I nema nikakvog razloga to mijenjati. 

Knin ostaje središnje mjesto proslave Oluje

Tema koju pokušava nametnuti Milanović potpuno je deplasirana. Nadao sam se da će predsjednik RH - koji bi trebao predstavljati sve hrvatske građane, pa tako i mene - imati uljuđenu komunikaciju te rječnik i poruke kojima bismo se svi mogli ponositi. Nažalost, on postupa sasvim suprotno - stalno proizvodi sukobe i vrijeđa na osobnoj razini. 

Nema nikakvog razloga mijenjati Knin

No promjena mjesta proslave obljetnice Oluje uopće nije „benigni“ problem kao što bi se isprva moglo činiti, Milanovićev „prijedlog“ me podsjeća na SDP-ovu Vladu koja je bila ukinula Dan državnosti 30. svibnja te ga prebacila na 8. listopada. Mijenjanje mjesta proslave Dana pobjede čini mi se ipak kao nekakva dublja agenda. 

Strani veleposlanici Hrvatskoj čestitaju Dan državnosti, a ignorira ga predsjednik RH!?

Podsjećam na riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 26. kolovoza 1995. godine, kada je Vlak slobode krenuo iz Zagreba za Knin: „Ovo nije ni izdaleka tek otvaranje željezničke pruge, ovo nije samo oslobađanje do sada okupiranih područja. Ovo je stvaranje temelja za samostalnu i neovisnu, suverenu hrvatsku državu, za buduća stoljeća“. Iz tog se razloga proslava Dana Oluje do sada održavala u Kninu te će se održavati i ubuduće.

Hoće li se Milanović ikad uozbiljiti? 

Volio bih vidjeti da se Milanović počne baviti stvarnim problemima. Mislim kako bi njegov angažman bio plodonosniji da, primjerice, pokuša pomoći u rješavanju pitanja više od 1.800 Hrvatica i Hrvata nestalih tijekom velikosrpske okupacije, a za kojima još uvijek tragamo.

KAPULICA: Milanović - redikul koji glumi štemera & želi piti viski!

Imamo predsjednika RH koji glumi štemera, koji želi piti viski, a ne limunadu, i koji poput nekoć Stipe Mesića redikulizira političku scenu. Ujedno, od kandidata koji je tvrdio da će se zalagati protiv svake bahatosti, omalovažavanja i vrijeđanja bilo koga, sada imamo predsjednika RH koji salvama mržnje i uvreda na dnevnoj bazi derogira demokratske norme i standarde. 

Na najgrublji način želi se obračunati sa svima koji ne dijele njegovo mišljenje o bilo kojem pitanju, pa tako sad i o proslavi obljetnice Oluje. Umjesto da pomogne da Hrvatska ide naprijed, da sudjeluje u konsolidaciji političkog života, on čini sve suprotno od onog što je najavljivao dok je bio kandidat za predsjednika RH.

Pokušaj destabilizacije HDZ-a i Vlade RH 

Uporno pokušava destabilizirati HDZ, parlamentarnu većinu i Vladu RH, ali mu to neće proći. Jer je HDZ i na lokalnim izborima postigao najbolji rezultat do sada!

A A A