Vijesti
8. 6. 2021.

Milanović svodi raspravu na vrijeđanje svih koji imaju drukčije mišljenje. To je pitanje civilizacijskog dosega & dobrog odgoja!

Gordan Jandroković: Preduvjet dijaloga jest to da predsjednik RH prestane s uvredljivom komunikacijom. To je govor koji čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama. Ako ne komuniciramo pristojno, civilizirano, onda je nemoguć dogovor o bilo čemu. A to nikome ne koristi, šaljemo jako lošu poruku građanima. Trebamo podvući crtu.

Predsjednik Hrvatskog sabora pozvao je Zorana Milanovića da prestane s optuživanjem i vrijeđanjem ostalih političkih aktera:

- Ne bježim od oštre rasprave, ali smatram da je potpuno nepotrebno da se ona svede na vrijeđanje i ponižavanje. To nikome ne koristi, šaljemo jako lošu poruku građanima. Trebamo podvući crtu i što je više moguće razgovarati o stvarima koje su uistinu bitne za hrvatske ljude.

Zašto se javno svađati o proslavi Oluje?

Zapitao se pritom i zašto bi se sada javno svađali o povijesnom datumu kakva je obljetnica pobjedničke Oluje:

- Obilježit ćemo je u Kninu, a ako postoji ideja da se obilježi i negdje drugdje, možemo i tome razgovarati, no sve se to može napraviti u normalnoj atmosferi, bez vrijeđanja. Unatoč razlikama u mišljenjima, nema potrebe za uvredama. Naše je mišljenje da proslava treba ostati u Kninu, predsjednik RH ima drugo mišljenje, ali ako se ne slažemo u tome, potpuno je pogrešno vrijeđati onog tko ima drukčije mišljenje nego ti.

 

Milanovićeva je retorika neprihvatljiva. Domovinski rat počeo je u Kninu & završio u Kninu - i ondje se treba održati središnja proslava Dana pobjede!

 

Kao komentari na portalima i društvenim mrežama 

Naglasio je da su mu potpuno neprihvatljive jučerašnje izjave predsjednika države, među njima i ona o premijerovim „dijagnozama“:

- Nije ni ispravno, ni primjereno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju, fizičkom izgledu, pripadnosti naciji, vjeri, i još pritom se rugajući. To je govor koji čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama. Mislim da takvo što treba prestati. To je pitanje dobrog odgoja i civilizacijskog dosega.

 

Velika je simbolika hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, no Milanović stalno govori o Zvonimirovu Gradu kao da je kolodvor ili kasarna

 

Preduvjet dijaloga - da Milanović prestane

Upitan trebaju li premijer i predsjednik RH sjesti i razgovarati o proslavi Oluje, Gordan Jandroković je odgovorio da se „za dijalog trebaju stvoriti preduvjeti“:

- Po meni je najvažnije da Milanović prestane s uvredljivom komunikacijom. Ako ne komuniciramo pristojno, civilizirano, onda je nemoguć dogovor o bilo čemu. Pozivam da se razlike u stajalištima pokušaju riješiti kroz argumentirani dijalog. Kad se stvore takvi preduvjeti, onda će se vjerojatno održati i sastanak.  

Koliko god sam mogao, izbjegavao sam vrijeđati druge. I sam sam nekad podlegao pritisku i uzvratio, ali sada javno pozivam: stanimo! - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

STABILNA SABORSKA VEĆINA 

Upitan za izjavu Radimira Čačića da će se na glasovanju o rebalansu državnoga proračuna vidjeti postoji li saborska većina, Jandroković je kazao da očekuje da će ona biti stabilna:

- Pred nama je razdoblje iznimno važno za Hrvatsku, puno je pitanja koja trebamo rješavati. Vjerujem da će svi kojima je interes građana i Hrvatske na prvom mjestu voditi računa da je politička stabilnost preduvjet za to.

Kad je riječ o lokalnim koalicijama, pa i onoj u Varaždinskog županiji, ponovio je da HDZ ima načelo supsidijarnosti, dakle, da o njima odlučuju stranačke organizacije na terenu.

BROJ ZASTUPNIKA U SABORNICI POVEĆAVA SE NA 71

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković je potvrdio da će se broj zastupnika koji mogu biti u sabornici, uslijed povoljnije epidemiološke situacije, povećati s 41 na 71:

- Ukupno 77 osoba može biti u sabornici, budući da uvijek imamo predstavnike Vlade, stručne službe, tajnika. Dogovorili smo da 71 zastupnik sjedi u sabornici, ostali u drugim dvoranama. Predsjedništvo se u konstruktivnom ozračju usuglasilo i kako će se taj broj rasporediti po klubovima. Nađen je ključ po kojem su se veće stranke odrekle nekoliko zastupnika, odnosno mjesta, u korist manjih.

Maske i dalje obavezne, ali ne i kad se „govori s mjesta“

Dogovoreno je i nošenje maski, one su i dalje obveza - nastavio je predsjednik Hrvatskog sabora - s tim da će se kod repliciranja, traženja stanke, povrede Poslovnika, dakle, kad se govori s mjesta, one moći skinuti:

- I u ime kluba i pojedinačno zastupnici će ubuduće govoriti za govornicom, iza pleksiglasa, a zahvaljujući njemu, ni predsjedavajući ubuduće neće morati nositi maske.

A A A