Vijesti
8. 6. 2021.

Ravnomjerni regionalni razvoj, demografska revitalizacija & ubrzanje cijepljenja - zajednički ciljevi!

Kao plod naše suradnje, kojom smo ubrzali realizaciju razvojno-socijalnih projekata i korištenje fondova EU-a, danas nema kraja Hrvatske koji nije razvijeniji nego prije 5 godina! Vlada RH u ovoj je krizi bez presedana osigurala oko 11 milijardi kuna za plaće 700.000 radnika kod 120.000 poslodavaca - koji bi inače otišli u stečaj. Zahvaljujući tome, za 2021. predviđamo rast BDP-a od 5.2%, što nas svrstava u sami europski vrh, a za razliku od EU-a, čiji je BDP između 4. lanjskog kvartala i 1. ovogodišnjeg pao za 0.4%, mi bilježimo rast od čak 5.8%! - istaknuo je Andrej Plenković na 9. sastanku sa županima te predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina. 

Ponovit ću da je cijepljenje najbrži put prema kraju epidemije. Stoga apeliram na vas da poduzmete sve ono što je potrebno kako bi se taj proces dodatno ubrzao po županijama. Što veću stopu cijepljenosti postignemo, to ćemo se brže približiti pragu kolektivnog imuniteta. Jedino to će nas zaštititi od izbijanja novog vala zaraze, a omogućit će nam i sigurnu i uspješnu turističku sezonu -također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na sastanku na kojem se razgovaralo i o prioritetima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te novom Višegodišnjem financijskom okviru.

Kvalitetno višerazinsko upravljanje Hrvatskom 

Ovo partnerstvo, kojim smo osigurali kvalitetno višerazinsko upravljanje Hrvatskom, smatram jednim od glavnih postignuća naše prve Vlade! - naglasio je Andrej Plenković na početku svoga uvodnog obraćanja: 

- U sinergiji Vlade, županija, gradova i općina pridonosimo realizaciji razvojno-socijalnih projekata i bržem povlačenju europskih sredstava. Prepoznajemo potrebe građana po načelu supsidijarnosti, jer ste im upravo vi najbliži i najbolje znate koje odluke treba donositi na razini jedinica lokalne i područne samouprave.

 

BDP u 1. kvartalu 2021. porastao 5.8% spram 4. kvartala 2020. godine! Prosječna neto plaća za ožujak - rekordnih 7.138 kuna!

 

Naveo je četiri načela na kojima se temelji navedeno partnerstvo. To su stalni, sustavni dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija i projektna suradnja: 

- Sva četiri načela uklapaju se u naše zajedničke ciljeve: u ravnomjerni regionalni razvoj i demografsku revitalizaciju Hrvatske. Pritom podsjećam da smo 2017. izmjenom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave za 3.3 milijarde kuna povećali prihode vaših jedinica u odnosu na razdoblje prije toga. 

Socijalna sigurnost, osnažena državnost, globalna prepoznatljivost…

U nastavku izlaganja naveo je pet temeljnih točaka postavljenih u programu Vlade nakon zadnjih parlamentarnih izbora:

- Prva točka je socijalna sigurnost: u COVID-krizi isplatili smo gotovo 11 milijardi kuna za plaće 700.000 radnika kod više od 120.000 poslodavaca. Druga je perspektivna budućnost, tj. ići ukorak s 4. industrijskom revolucijom, digitalizacijom, zelenom transformacijom. Treća je ekonomska suverenost, a četvrta osnažena državnost. Tu mislimo na izgradnju demokratski stabilnih i otpornih institucija koje su servis hrvatskim građanima i gospodarstvu. 

Peta točka je globalna prepoznatljivost. Međunarodno pozicioniranje olakšava nam rješavanje mnogih domaćih pitanja - dodao je predsjednik Plenković. 

2020. - godina krize bez presedana 

Osvrnuo se, nadalje, na 2020. godinu, na „godinu krize bez presedana“, koja je do sada Hrvatsku stajala više od 32 milijarde kuna:

- Kroz različite mjere pomoći izdvojili smo 19 milijardi, a pritom smo uslijed poreznih olakšica imali 13 milijardi manje prihoda. To je 20 posto državnog proračuna. 

Procijenjena šteta dva razorna potresa, u Zagrebu i na Banovini, iznosi pak 128 milijardi kuna. „To je četiri puta više nego šteta od COVID-a". 

Poziv županima da pomognu bržem cijepljenju

Govoreći o pandemiji, zamolio je za pomoć radi ubrzavanja procesa cijepljenja po županijama:

- Cjepiva ima dovoljno, na nama je da potaknemo sugrađane da se cijepe. Što veću stopu cijepljenosti postignemo, to ćemo se brže približiti pragu kolektivnog imuniteta. Jedino to će nas zaštititi od izbijanja novog vala zaraze, a omogućit će nam i sigurnu i uspješnu turističku sezonu. 

 

Približavamo se cilju od 50% procijepljenosti odrasle populacije do kraja lipnja - Još jednom pozivamo sve da se cijepe što prije!

 

Pritom je podsjetio da je Vlada RH cijelo vrijeme balansirala zdravstveno-zaštitne mjere: 

- Nismo, za razliku od mnogi država, pribjegavali ni policijskom satu ni kompletnom zatvaranju društvenih aktivnosti, gospodarstva, prometa, smatrajući da to ne bi bilo dobro za većinu građana. 

4 postignuća koja će obilježiti sljedeće 3 godine 

Izlaganje je nastavio govoreći o četiri strateška cilja koja ćemo ostvariti u iduće tri godine i koje će „za dugo ostati zajednička stečevina Hrvatske":

- U ovo doba dogodine bit će otvoren Pelješki most sa svim pristupnim cestama. Most će ostati trajno svjedočanstvo koristi članstva Hrvatske u EU-u, ali i partnerstva s Kinom. Drugo, u prvoj polovici 2022. očekujemo ulazak u schengensko područje. Znamo svi kolike su prednosti slobode kretanja bez ikakve kontrole unutar tog prostora. Treće, članstvo Hrvatske u europodručju, na čemu također sustavno radimo. Četvrti cilj - nabava višenamjenskih borbenih aviona. 

 

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

 

To su četiri kapitalne teme koje će obilježiti sljedeće tri godine, vjerujem da će svatko od vas dati doprinos njihovom ostvarenju i da ćemo nastaviti s našim uspješnim partnerstvom - zaključio je svoje uvodno izlaganje predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A