Vijesti
8. 6. 2021.

Pozdravljamo kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića, ali izražavamo nezadovoljstvo što nije osuđen za zločine u agresiji na Hrvatsku

Izražavamo nezadovoljstvo i zato što u presudi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava - ističe se u priopćenju Vlade RH. Prenosimo ga u cijelosti:

Najstroža kazna - primjerena kazna

Vlada Republike Hrvatske pozdravlja dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora. Kaznu smatramo primjerenom.

Cilj - iskorijeniti Bošnjake i Hrvate 

Ovom presudom Ratko Mladić je napokon i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostalog da je kao sudionik više udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja BiH. 

A najviši srbijanski dužnosnici?

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

A velikosrpska agresija na Hrvatsku? 

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini. 

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomični mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji.

A A A