Vijesti
10. 6. 2021.

Europski parlament odobrio digitalne COVID potvrde - Ponovno ćemo imati normalno ljeto!

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu (s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanim) odobrili uvođenje digitalnih zelenih certifikata od 1. srpnja za građane EU-a. Njima se uoči ljetne sezone rješava jedan od najvećih problema uzrokovanih pandemijom - suspenzija Schengena i ograničavanje slobode kretanja. Četvero HDZ-ovih parlamentaraca diglo je, naravno, ruku ZA. Uglas poručuju: još u ožujku tražili smo da se COVID potvrde uvedu što prije - i u tome smo uspjeli! One će potaknuti EU građane da putuju u Hrvatsku kao sigurnu turističku destinaciju, a našoj ekonomiji donijeti dodatne prihode.

Inicijativu o COVID potvrdama Europska komisija iznijela 17. ožujka, nakon čega je pokrenut hitni postupak radi njihovog uvođenja. Cilj - uspostava jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju su kod putnika stvarala različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih protuepidemijskih mjera.

Poticanje putovanja & pokretanje gospodarskog oporavka 

Digitalna zelena potvrda - koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci - dokazivat će tri stvari: da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili da ima negativni test u zadnja 72 sata. Besplatno će je izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te sadržavati QR kod.

Time se rješava jedan od najozbiljnijih problema uzrokovanih pandemijom - suspenzija Schengena i ograničavanje slobode kretanja.

 

U prvih 6 dana lipnja 203.000 turističkih dolazaka & 907.000 noćenja - 3 puta više nego u isto vrijeme prošle godine!

 

Za uvođenje COVID potvrda, koje će itekako pripomoći uspjehu turističke sezone u Hrvatskoj, glasovalo je svih četvero HDZ-ovih eurozastupnika: Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko. 

Donosimo njihove izjave.

GLAVAK: Sigurno putovanje bez diskriminacije

EU digitalna COVID potvrda znači sigurno putovanje bez diskriminacije. To je ujedno i veliki doprinos zemljama koje se oslanjaju na turistički sektor, među njima i Hrvatskoj, jer će te potvrde građanima EU-a omogućiti lakše kretanje, a našim gospodarstvima donijeti dodatne prihode.

Potvrde će biti interoperabilne, kompatibilne, sigurne i provjerljive u cijelom EU-u. Hrvatska je među prvim zemljama Unije, s prvim danom lipnja, implementirala novi sustav. Uspješno smo ispunili sve tehničke zahtjeve kako bi on funkcionirao bez poteškoća. Na plenarnoj sjednici još u ožujku tražili smo da se digitalne COVID potvrde uvedu što prije - i u tome smo uspjeli.

RESSLER: Građani zaslužuju normalnu sezonu, odmor i život 

Sugrađani koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe, sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik onome prije pandemije.

 

U Hrvatskoj, među prvima u EU-u, u potpunosti funkcionira nacionalni sustav za izdavanje digitalne COVID potvrde!

 

Hrvatska je među prvih 9 država članica koje su počele izdavati potvrde i primjenjivati ih prije roka, a do 1. srpnja to moraju učiniti i ostale članice ako želimo ponovno imati normalno europsko ljeto. To je preduvjet za oporavak turizma koji čini desetinu europskog i skoro petinu hrvatskog gospodarstva.

SOKOL: Slobodno kretanje - ključ dobrih turističkih rezultata

Potvrde će olakšati slobodno kretanje građana koje je, kako su već svi svjesni, ključno za turistički uspjeh. Stoga je posebno važno da sve države članice implementiraju taj sustav do 1. srpnja u svrhu normalnog odvijanja ljetne sezone. 

Neusklađena kontrola unutarnjih granica tijekom pandemije uzrokovala je društvene i gospodarske poremećaje, a digitalna zelena potvrda omogućit će građanima posjete svojim obiteljima, rad preko granica i odlazak na odmor bez karantene po dolasku ili povratku.

ZOVKO: Cijepljenje + potvrde = uspješna sezona

Pozdravljam ishod glasovanja u EP-u. Iako digitalna potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku. Potaknut će više građana da putuju na turistička odredišta jer će s njom izbjeći karantenu nakon povratka s odmora. 

Zajedno s ohrabrujućim stopama cijepljenja, potvrde su presudne za uspješnu i sigurnu ljetnu turističku sezonu.

 

Približavamo se cilju od 50% procijepljenosti odrasle populacije do kraja lipnja - Još jednom pozivamo sve da se cijepe što prije!

 

A A A