Vijesti
18. 6. 2021.

Pozivamo sve građane - nemojte oklijevati, cijeli svijet se cijepi i nema razloga da ne vjerujemo struci, znanosti i medicini!

PVRH Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Epidemiološka situacija i dalje se poboljšava, ali primjećujemo smanjeni interes za cijepljenjem što nikako nije dobro jer je cijepljenje najbrži i najbolji način da sebe i druge zaštitimo. Osigurali smo dovoljan broj doza i želimo da ljudi budu mobilni i sigurni. Hrvatska je turistička zemlja i najbolji način zaštite je da kao društvo budemo što više cijepljeni. Na taj ćemo način biti privlačniji i sigurniji za dolazak stranih turista.

Važno je cijepiti se

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković upozorio je da je među građanima pao interes za cijepljenjem prema podacima koje je prikazao na Vladi te dodao kako više nije realno da će se postići 50 posto procijepljenosti stanovništva do 30. lipnja.

Istaknuo je kako je Vlada osigurala zaista velike količine cjepiva te ćemo do 30. lipnja imati 3.300.000 doza cjepiva ukupno pristiglih u Hrvatsku.

- Stoga bi bilo zaista važno da svi oni koji žele se cijepiti da to učine. Pozivam sugrađane i županijske zavode za javno zdravstvo, liječnike obiteljske medicine, sve uključene da što više mobiliziraju ljude i pozovu ih da se cijepe.

Ima više nego dovoljno doza

Upozorio je, na temelju podataka, kako je jučer prvom dozom cijepljeno 7448 osoba, a drugom dozom 45.600.

- To nije dobro, po meni ako se ovakav trend nastavi nije realno da ostvarimo onih 50 posto procijepljenih do 30. lipnja, što je šteta. U ovome trenutku ima 600.000 doza koje su spremne da se administriraju.

Zdravstvena zaštita & gospodarska stabilnost

Smatra logičnim da ako od turista tražimo da imaju ili potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, da je minimum koji možemo učiniti da se cijepimo, što će pomoći zdravstvenoj zaštiti, gospodarstvu i financijskoj stabilnosti zemlje.

- Ima puno drugih zemalja koje su relativno blizu nas, a koje imaju puno manje količine cjepiva na raspolaganju. Molim sve da učine maksimalan napor da se ove brojke povećaju i da krenemo u turističku sezonu na što pripremljeniji način, a to je zdravstveno što zaštićenije.

Oporavak i demografska revitalizacija SMŽ-a

Od ostalih tema podsjetio je na sudjelovanje na obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije.

- Važna županija za nas nakon potresa na Banovini, nakon svih situacija koje su je pogodile oko različitih aspekata ekonomske tranzicije, i ona sigurno predstavlja poseban prioritet za nas, i na tom tragu ćemo uskoro organizirati sastanak radne skupine, koju zajednički predvode ministrica Tramišak i Ćorić.

Radna skupina za cilj ima, na temelju znanstvene podloge, napraviti plan gospodarskog oporavka i demografske revitalizacije te županije.

Podsjetio je i na izložbu koja je održana povodom obljetnice Hrvatskog proljeća koju smatra sjajnom, informativnom i korisnom te da „evocira važno razdoblje suvremene hrvatske povijesti“.

Hrvatska živi vrijednosti zbog kojih su „proljećari“ bili proganjani, a koje su obranjene u Domovinskom ratu

A A A