Vijesti
25. 6. 2021.

Za Milanovićevu kandidatkinju nije glasalo ni pola oporbe - Pokazalo se da su argumenti HDZ-a bili ispravni!

Branko Bačić: Današnje glasovanje u Hrvatskom saboru pokazalo je da je Zlata Đurđević, kandidatkinja Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, dobila svega 37 glasova, odnosno, oko četvrtine svih zastupnika. Nakon ovog postupka, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da DSV u najskorijem roku raspiše novi javni poziv. Naša je želja da se što prije izabere predsjednik Vrhovnog suda, stoga pozivamo sve potencijalne kandidate s vizijom, kvalitetnim programom i ambicijom da se jave na taj poziv.

HDZ-ovi argumenti - ispravni

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i potpredsjednik stranke) izjavio je da su argumenti HDZ-a da je prof. Đurđević sudjelovala u nezakonitom i protuustavnom postupku koji se odvijao između dva javna poziva bili - ispravni.

- Ni polovica oporbe nije glasala za predsjednikov prijedlog. Nakon ovog postupka, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da Državno sudbeno vijeće u najskorijem roku raspiše novi javni poziv te da nijedan od sudionika, da bi sve bilo transparentno, u tom postupku ne uputi ni naznaku hrvatskoj javnosti kako je taj javni poziv za bilo koga rezerviran unaprijed. HDZ nema svog kandidata te pozivamo sve potencijalne kandidate s vizijom, kvalitetnim programom i ambicijom da se jave na taj poziv.

Otvoreni smo za razgovor

Istaknuo je da bi nakon završenog javnog poziva, mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe - zajedno s predsjednikom Republike - trebalo doći do dogovora o najboljem kandidatu za čelnika Vrhovnog suda.

- Javni poziv ne isključuje politički dogovor, i to nikada u HDZ-u nismo tvrdili, jer je za izbor predsjednika Vrhovnog suda nužan dogovor vladajuće većine i predsjednika Republike. Ne isključujemo ni razgovor s oporbom. Naša je želja da se što prije izabere predsjednik Vrhovnog suda, a bez razgovora i dogovora teško je izabrati čelnika toga tijela.

Naglasio je da su u ovom konkretnom slučaju vrata za gđu Đurđević bila zatvorena nakon što je predsjednik Milanović rekao da je ona njegova kandidatkinja i prije nego što je DSV raspisao drugi javni poziv.

A A A