Vijesti
29. 6. 2021.

Iz Požege: Vlada će već na idućoj sjednici donijeti prve odluke kako bismo pridonijeli saniranju nastalih šteta

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Požeško-slavonsku županiju koju je nedavno pogodilo snažno nevrijeme: „Ministrica Vučković dat će prijedlog za Vladu da se saniraju štete na poljoprivrednim kulturama. Dio šteta je razmjera da neće trebati jedna, nego dvije-tri sezone da se to oporavi. Razumijem da su mnogi poljoprivrednici uložili sredstva, nažalost ovo su velike štete i tu ćemo pomagati maksimalno“.

Predsjednik Plenković sastao se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz Županije kako bi u neposrednom razgovoru čuo procjene šteta nakon elementarne nepogode.

- Cilj našeg posjeta je, uz prvi posjet nekoliko ministara Vlade u subotu ujutro da neposredno u razgovoru sa županicom, zamjenicima, gradonačelnicima, čujemo kakve su procjene šteta nakon elementarne nepogode. Shvaćamo da, kako uvid u situaciju traje, tako su i procjene šteta sve veće - kazao je obećavši da će Vlada već u četvrtak, temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen sutra od strane županice u ime gradova i općina, donijeti prve odluke kako bismo pomogli ljudima na saniranju štete koje su se dogodile.

- Ja sam po dolasku u petak iz Bruxellesa u Ljubljanu shvatio što se događa u vijestima, razgovarao sa županicom i gradonačelnikom, dogovorili da delegacija dođe i službe rade na tome da pošaljemo poruku sa sjednice Vlade prema sugrađanima u Požeško-slavonskoj županiji.

Štete su velike, pomagat ćemo maksimalno

Govoreći o načinima na koje će se obeštetiti poljoprivrednici za štetu koju su pretrpjeli, Plenković je kazao da ministrica Vučković već radi na prijedlogu.

- Dat će prijedlog za Vladu da se saniraju štete na poljoprivrednim kulturama. Dio šteta je razmjera da neće trebati jedna, nego dvije-tri sezone da se to oporavi. Razumijem da su mnogi poljoprivrednici uložili sredstva, nažalost ovo su velike štete i tu ćemo pomagati maksimalno. Ministarstvo poljoprivrede ima na raspolaganju jedan dio.  Drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema županiji i onda će županica distribuirati sredstva dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj županiji i smatramo da je to dobar model. Ne može bolje od županice i gradonačelnika znati što ljudima treba. Oni su tu na terenu.

Odgovarajući na pitanje ima li Hrvatska dovoljno financija za sanaciju svih šteta koje su nastale zbog nekoliko prirodnih katastrofa u posljednjih godinu dana, predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da smo već jako iskusni s različitim vrstama nepogoda: od potresa, tuča, poplava…

Iskusni smo s različitim nepogodama

- Nastojimo pomoći sa svim mehanizmima - rekao je, spomenuvši razne izvore, u proračunu, proračunskoj zalihi te europska sredstva.

- Nastojat ćemo učiniti maksimalno koliko možemo. Trebat će neko vrijeme da se ovdje do kraja napravi analiza. Rebalans je prije nekoliko dana usvojen, sredstva su tu. Kao i do sada ćemo za svaku situaciju, kao i za covid krizu koja je koštala 34 milijarde kuna, ali vidite da sve funkcionira. Plaće i mirovine stižu, 700 tisuća ljudi je dobilo plaće zahvaljujući odluci Vlade. Pokazali smo da smo uspjeli na temelju reputacije koje imamo do sada na financijskim tržištima zadržati kreditni rejting na investicijskoj razini omogućiti najpovoljnija zaduživanja koja su na raspolaganju na tržištu. Koristit ćemo, naravno, i europska sredstva.

Nema ustavne krize zbog neizbora čelnika Vrhovnog suda

Odgovarajući na novinarsko pitanje, odbacio je kao netočne teze da će zbog neizbora predsjednika Vrhovnog suda doći do ustavne krize i do zastoja reforme pravosuđa.

- Nema nikakve ustavne krize, ne znam čija je to teza, tko to govori govori krivo i loše, to jednostavno nije točno, ništa se dramatično ne događa. Imamo proces koji nije uspio u prvom ni u drugom krugu, ići će treći poziv pa se nadam da će uspjeti - rekao je Plenković novinarima, napomenuvši da predsjednik Republike predlaže a Sabor, odnosno parlamentarnu većina odlučuje.

Upitan brine li ga kao premijera scenarij po kojem Vrhovni sud više ne bi imao izabranog čelnog čovjeka, Plenković je upitao tko je taj koji govori o višegodišnjem scenariju neizbora.

- Imate predsjednika Vrhovnog suda kojeg bira Sabor, imate zamjenika predsjednika koji će obavljati poslove i proces će trajati dalje.

Država normalno funcionira

Zaključio je da se zbog toga neće ništa čudno dogoditi i da će Vrhovni sud i država funkcionirati.

- Nema tu nikakve drame. Nije to ništa neuobičajeno u demokraciji da nema dogovora oko imenovanja neke osobe na neku dužnost.

Ocijenio je također da neizbor neće utjecati na reformu pravosuđa.

- Ne znam koja je teza ispraznija - to da imamo ustavnu krizu ili pak da čelna osoba Vrhovnog suda ima ikakve veze s bilo kojom reformom pravosuđa - rekao je pojasnivši da reformu predlaže Vlada, a usvaja Sabor.

Osvrćući se na izjave predsjednika Zorana Milanovića kako „osoba koja će krpati mjesto šefa Vrhovnog suda ima legitimitet kao klozet-frau“, rekao je da ne želi to komentirati i da je na medijima da pitaju zašto Milanović grubo vrijeđa zamjenika predsjednika Vrhovnog suda. Istaknuo je da ne vidi čemu izjave koje ponižavaju ljude koji su ozbiljni i svoj posao rade dobro.

A A A