Vijesti
2. 7. 2021.

Hrvatska ne smije popustiti političkim pritiscima čiji je cilj promjena politike sprječavanja nezakonitih migracija!

Od samog početka mandata (Europskog parlamenta) izloženi smo političkim pritiscima i zbog naše zaštite vanjskih granica i zbog naših ambicija da postanemo članica schengenskog područja. Čak su se i zastupnici SDP-a znali navući na kampanje blaćenja Hrvatske - kazao je naš eurozastupnik Karlo Ressler sudjelujući na online konferenciji za medije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj na temu „Azil, migracije i funkcioniranje schengenskog područja“.

Jasna i nedvosmislena pravila

Istaknuo je kako više nevladinih organizacija i dio europarlamentaraca tvrdi da hrvatske vlasti često nezakonito vraćaju migrante u BiH, uz upotrebu sile („pushback“).

- Kako se približavamo bilo kakvom većem postignuću, primjerice ulasku u Schengen, pritisak Europskom parlamentu sve više jača. Potrebno je jasno naglasiti kako postoje nedvosmislena pravila i dužnost zaštite vanjske granice EU-a prema hrvatskim i europskim građanima.

Uz poštivanje svih ljudskih prava

Kazao je da se pritom moraju poštivati sva ljudska prava, svi visoki hrvatski, europski, međunarodni standardi.

- Ne smijemo popustiti političkim pritiscima onih koji bi željeli mijenjati našu politiku sprječavanja nezakonitih migracija i zaštite vanjskih granica.

A A A