Vijesti
8. 7. 2021.

Europski parlament potvrdio spremnost Hrvatske za ulazak u Schengen!

Izvješće o stanju Schengena, zahvaljujući amandmanu koji je inicirao naš eurozastupnik Karlo Ressler, nedvosmisleno potvrđuje da je Hrvatska osigurala sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih standarda. Dio lijevih zastupnika to je nastojao osporiti od samog početka ovog parlamentarnog saziva, uključujući i ideološki motiviranim napadima s ciljem promjene hrvatske i europske politike sprječavanja nezakonitih migracija. No, upravo ovaj amandman razrješava sve dvojbe i potvrđuje ocjenu Komisije da je Hrvatska u potpunosti spremna za ulazak u najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu.

Neovisni nadzor granične kontrole

Uz to, Europski parlament amandmanom pozdravlja i uspostavu neovisnog nadzora granične kontrole, jedinstvenog mehanizma nadzora poštivanja ljudskih prava u zaštiti granice koji predviđa Pakt o migracijama i azilu. Hrvatska ga je osnovala kao prva država članica, podignuvši tako dodatno ljestvicu transparentnosti i drugim državama članicama.

279 glasova ZA

Amandman je prihvaćen s 279 glasova za, 252 protiv i 164 suzdržanih. Uz zastupnike HDZ-a, njegovo uvrštavanje na plenarnu sjednicu potpisima su podržali hrvatski socijaldemokrati i hrvatski zastupnik iz Kluba Renew, a za njega su glasovali svi hrvatski zastupnici osim Mislava Kolakušića.

Važan korak

Klub HDZ-a u Europskom parlamentu ocijenio je ovakav ishod važnim korakom na putu prema punoj ravnopravnosti hrvatskih građana i potpunoj slobodi kretanja, zahvalivši pritom i ostalim hrvatskim zastupnicima koji su podržali inicijativu. Nakon tjedana pregovora unutar Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove - kao i uoči glasovanja na plenarnoj sjednici - ovo je, također, važna poruka prema Vijeću koje odlučuje o proširenju Schengena. 

A A A