Vijesti
2. 8. 2021.

Na korak smo do ukidanja viza za putovanje u SAD - Ispunjavamo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske!

PVRH Andrej Plenković: Zahvaljujem državnom tajniku Antonyju Blinkenu na pozivu Hrvatske u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Ovime potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD!

Uz intenzivan rad Vlade RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ministarstva unutarnjih poslova na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske! - dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Rezultat višegodišnjeg rada

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je da je ova važna odluka rezultat višegodišnjeg rada na ispunjavanju zahtjevnih uvjeta - od spuštanja razine odbijenih zahtjeva za vize na 2,69% preko jačanja sigurnosne i pravosudne suradnje do razmjene informacija s FBI-em, TSC-em i drugim agencijama SAD-a.

- Ohrabreni današnjom važnom porukom naših američkih partnera nastavljamo predano raditi na ispunjavanju svih programskih uvjeta nadajući se skorom potpunom uključivanju Hrvatske u Program izuzeća od viza.

A A A