Vijesti
5. 8. 2021.

Oluja je bila legalna, legitimna i pravedna vojna operacija. I to je povijesna činjenica koju ništa neće uzdrmati!

Prošlo je već 26 godina od najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda. I on će je zauvijek pamtiti, svjestan da je Domovinski rat stijena na kojem počiva moderna hrvatska država. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve - na to moramo biti ponosni i mlađe naraštaje uvijek podsjećati na to da smo narod koji je pobijedio. A poruka Srbiji koja ide iz Knina: Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u '90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati! - poručio je, među ostalim, Gordan Jandroković u svom govoru na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu.

Donosimo ključne poruke iz govora predsjednika Sabora:

Sloboda, neovisnost i mir

Nema nikakve dileme, nema nikakve sumnje, Oluja je bila legalna, legitimna i pravedna vojna operacija. I to je činjenica. Povijesna činjenica koju nikakav povijesni revizionizam, nikakva lažna interpretacija povijesnih činjenica neće uzdrmati. Hvala svima koji ste uložili sebe u hrvatsku slobodu, hrvatski mir i hrvatsku neovisnost. Prošlo je već 26 godina od najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda. I on će je zauvijek pamtiti, svjestan da je Domovinski rat stijena na kojem počiva moderna hrvatska država.

Izgradnja hrvatske države

I na toj čvrstoj stijeni započeli smo izgradnju naše države, što nije bilo lako. Prošli smo kroz prve slobodne demokratske izbore, Božićni ustav, referendum i povijesne odluke Hrvatskog sabora, pobjede u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja, nakon čega je uslijedio proces obnove, međunarodne afirmacije te članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Mi smo narod koji je pobijedio

Ova generacija Hrvata ostvarila je velike pobjede. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve i na to moramo biti ponosni, toga moramo biti svjesni i mlađe naraštaje uvijek podsjećati na to da smo narod koji je pobijedio i koji je uspješno realizirao sve ono što si je zadao na početku stvaranja svoje neovisne i suverene države.

Novi izazovi

Hrvatska je danas stabilna demokracija, međunarodno afirmirana i utjecajna te jedna od najprepoznatljivijih svjetskih turističkih destinacija. Pred nama su danas neki novi izazovi, drugačiji i svojstveni svijetu u kojem živimo. Osim klimatskih promjena i gotovo svakodnevnih prirodnih katastrofa, pogodila nas i je epidemija Covida-19. Oko nas se događaju brojne promjene u međunarodnom poretku, multilateralizam kakav pamtimo slabi, veliki igraju presudne uloge, a mali moraju tražiti načine kako da se u tom svijetu snađu. Demokracija kakvu poznajemo ugrožena je populizmom, demagogijama, lažima i manipulacijama, koje mijenjaju sustave za koje smo smatrali da će trajati i biti stabilniji nego što jesu.

Poruka Srbiji - pogledajte istini u oči!

U našem susjedstvu događaju se procesi na koje ne možemo žmiriti. Postoje stalne tendencije u Bosni i Hercegovini da se ugrozi pozicija hrvatskog naroda, oslabi ili da nestane njegova konstitutivnost i jednakopravnost. No to hrvatska država neće dozvoliti, i neće stajati skrštenih ruku u bilo kakvim pokušajima slabljenja pozicije hrvatskog naroda u BiH! A poruka Srbiji koja ide iz Knina: Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u '90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati.

Pobjednički duh i domoljublje

Moramo jačati naš međunarodni položaj i snažiti savezništva. Nitko ne može u današnjem svijetu biti sam, tako da je iznimno bitno ući što prije u Schengen, kada se steknu uvjeti i u europodručje te graditi prijateljstva i partnerstva s najutjecajnijim i najsnažnijim svjetskim državama. Ali ono što je najvažnije - trebamo jačati taj pobjednički hrvatski duh i domoljublje. Bez obzira na političku pripadnost i svjetonazor ljubiti domovinu, ugraditi dio sebe u napredak i brinuti o javnom dobru.

Hrvatska na ponos svih građana

Hrvatska mora biti na ponos svih njenih građana, a posebno branitelja i njihovih obitelji, koji su ugradili dio sebe u modernu Hrvatsku. Ali Hrvatska mora biti i na ponos naših mladih, koje moramo više slušati, više pratiti što nam govore i pokazuju. Iznimno je bitno da ih uvažavamo - da ih podučavamo tradicionalnim vrijednostima na kojima počiva moderna hrvatska država, ali isto tako da im damo slobodu da kreativno grade i razmišljaju u budućnosti.

A A A